KOLUMNE

Na vratima NATO-a

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

24.6.2016

Skoro u sjenci prijeteće blokade puta Bosne i Hercegovine ka EU, prolazi jedno drugo, tiho kočenje bh. institucija, koje BiH drži podalje od približavanja članstvu u NATO-u. To su u otvorenom pismu upozorili i ambasadori SAD i Velike Britanje, kao i glavna zapovjednica NATO-a u Sarajevu.

Oni podsjećaju da je BiH “namjerno postavljena niska ljestvica” za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), kao osnovnog preduvjeta za ulazak u NATO. Ali, od tražena 63, svih ovih godina u državnu je imovinu uknjižena samo 21 vojna lokacija i nijedna u RS.

Predugo traje ovo odugovlačenje, upozorava glavnokomandujuća NATO-a u BiH, general Žizel Vilc (Giselle Wilz). Jer, Zakon o odbrani iz 2005. godine jasno nalaže vlastima da provedu sve što je potrebno za članstvo BiH u NATO-u.

- Građani BiH izgubili su šest dragocjenih godina potencijalnog napretka i to je šteta – jasno je poručeno.

Ali, uz američku ambasadoricu Morin Kormak (Maureen Cormack) i britanskog ambasadora Edvarda Fergusona (Edward), koji sve to potpisuju, navodi se da za Bosnu u tom pogledu još “ima nade”.

Uoči samita NATO-a u Varšavi, 8. i 9. jula, BiH može, pa zato i treba, pokazati promptni napredak već narednih sedmica, čak iako blokirana uknjižba vojnih lokacija kasni van svake mjere. Najdobronamjerniji savjet iz Vašingtona službenom Sarajevu glasi: Dovršite dokument koji se zove Pregled odbrane.

Taj tehnički elaborat mora definirati strateško okruženje, prijetnje, izazove, rizike i vojne kapacitete koje BiH duguje svojim građanima. Tu ne može biti zatezanja iz RS, niti se ono smije prihvatiti, jer BiH je država u specifičnom susjedstvu.

Ministarstvo odbrane BiH na tom Pregledu odbrane radi još od 2009. i završilo je pet od osam poglavlja, ali ono šesto, najteže, koje govori o veličini Oružanih snaga BiH i njihovoj strukturi, opet kasni!? Predugo je to za BiH, koja više ne može čekati na RS, niti biti talac beogradskih nedoumica u vezi sa NATO-om, između Moskve i Brisela. A vrijeme odluke se približava!

Vrata NATO-a ostaju za BiH širom otvorena, ali i strpljenju ponekad dođe kraj. Zato svi odgovorni u BiH “moraju uraditi svoj dio i moraju ovu šansu iskoristiti”, poruka je koja se ne smije zanemariti.

Kada je NATO u pitanju, Bosanci, opet trebaju hrabro iskoračiti. Ne traži se to od njih slučajno.