REPUBLIKA SRPSKA

Posljednje pripreme za ponovnu izgradnju Sinan-begove džamije u Čajniču

Uskoro će početak radova biti ozvaničen postavljanjem kamena temeljca

Fena

23.6.2016

 Obavljene su posljednje pripreme za ponovnu izgradnju Sinan-begove džamije u Čajniču, a uskoro će početak radova biti ozvaničen postavljanjem kamena temeljca, najavljeno je iz Vakufske direkcije u BiH.

Sinan-begova džamija u Čajniču sagrađena je davne 1582. godine, i to je bio najljepši objekt u gradu koji je odolijevao vremenu sve do 1992. godine, kada je nad njom izvršena agresija. Minirana je  i u potpunosti porušena od srpskog agresora. 

Islamska zajednica u BiH je sve džamije koje su srušene u toku agresorskog rata, a naročito džamija koje imaju status kulturno historijskog spomenika, odlučila rekonstruirati, obnoviti, ili ponovno izgraditi. 

Stoga je prošle godine potpisan protokol između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o ponovnoj izgradnji Sinan-begove džamije.

U prethodnom periodu urađen je projekt, dobijene su potrebne dozvole i saglasnosti te je izabran izvođač radova. Time su mogli otpočeti radovi.  

Ovih dana u posjeti BiH i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH borave predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske koji će nadgledati i kontrolirati realizaciju projekta ponovne izgradnje Sinan-begove džamije.

Oni su posjetili lokalitet džamije koji je potpuno očišćen a pristupilo se i otkopavanju temelja džamije kako bi se utvrdila njegova statika i stabilnost. 

Vrijednost projekta iznosi oko četiri miliona KM, a sva sredstva su osigurana putem Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, a od Generalne direkcije za vakufe Republike Turske.