BIH

SASTANAK ČOVIĆ-RADONČIĆ: BiH ima jedinstvenu priliku koja se ne smije propustiti

Saopćenje iz Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH

S. D.

23.6.2016

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH susreo se danas s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH, saopćeno je iz Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH.  

Na sastanku je razgovorano o aktuelnoj političkoj situaciji i izazovima u procesu euroatlanskih integracija BiH. Sagovornici su suglasni u ocjeni da u tom procesu svi politički akteri u zemlji moraju aktivno raditi na isupunjavanju obaveza.

Naglašeno je kako je izuzetno važno za BiH da Predsjedništvo BiH potvrdi Izvještaj Vijeća ministara koji se odnosi na  prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,  jer o tom stavu ovisi kada će se pitanje kredibilnosti bh. zahtjeva za članstvo naći na dnevnom redu tijela Evropske unije.

Čović i Radončič su se složili kako BiH ima jedinstvenu priliku koja se ne smije propustiti gdje se iznova testira stvarna opredijeljenost i konsenzus svih političkih aktera kada je u pitanju evropska budućnost.

Saglasni su da je neophodno uložiti najveći napor kako bi se otklonile prepreke i stvorili preduvjeti da se, kroz raspravu vođenu u duhu kompromisa i konsenzusa, podrži sve ono što je neophodno za evropski put BiH.

Iznova je potvrđeno čvrsto političko partnerstvo i predanost u nastavku provedbi reformi koje unapređuju euroatlanske perspektive BiH, navodi se u saopćenju iz Kabineta Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH