KOŠARKA

MUSA: Svim srcem igrat ćemo za ljude u BiH

Predvodi našu reprezentaciju na SP-u

Redakcija

23.6.2016

Od njega očekujemo čuda, ako je to više uopće i prava riječ. Jer, čuda se dešavaju uglavnom samo jednom, a kod njega je to postala već navika.

Uz dužno poštovanje svim drugim igračima, Džanan Musa je ime od kojeg zavisi, ako ne sve, onda mnogo toga. Kad je Musa u formi, a to rijetko kad nije slučaj, ništa nije nemoguće.

Zlato u Litvaniji

Fenomenalni Bišćanin predvodio je prošle godine našu reprezentaciju do senzacionalne titule prvaka Evrope u košarci u kategoriji do 16 godina, osvojivši i nagrade za najboljeg igrača (MVP) i strijelca šampionata u Litvaniji.

Od njega i saigrača očekujemo i odličje na Svjetskom prvenstvu (U-17) u Španiji, što je teret koji je 203 centimetra visoki košgeter, ponajbolji svjetski kadet, spreman podnijeti.

- Svaki veliki igrač mora biti spreman susresti se s takvim pritiskom. Kad ekipa izgubi, svi će gledati u tebe, kad se pobijedi, to je timski uspjeh. No, ja s tim nemam problema, ako želiš biti veliki igrač, moraš biti spreman i na to - kaže Musa.

Džanana nije pokolebalo ni odsustvo Njegoša Sikiraša, našeg ključnog visokog igrača u pohodu na evropsku titulu, koji će SP propustiti zbog povrede.

- Mislim da se oko Njegoša digla nepotrebna pompa. Mi ćemo svim srcem igrati za njega i sve ljude u Bosni i Hercegoviini koji nas podržavaju. Njegoševo odsustvo bit će samo dodatni motiv za nas - ističe Musa.

Bit ćemo spremni

Pitali smo Džanana i kako gleda na mogući susret s reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, koja je bila neprikosnovena na dosadašnjim šampionatima u U-17 uzrastu (tri titule na tri dosadašnja turnira).

- Ne opterećujem se Amerikancima. Mislim da su oni reprezentacija kao i svaka druga, samo što je problem to što ih svi previše respektiraju. Ako se sretnemo s njima, vjerujem da ćemo biti spremni i da ćemo im pokazati kako Balkanci igraju - kaže Džanan.

Komentarom o Amerikancima Džanan nam je, praktično, odgovorio i na pitanje kolike su naše mogućnosti i koliko daleko možemo otići na SP-u u Saragosi.

- Do kraja, možemo do kraja! - rekao je Musa.

U NBA iz Cedevite

Veliku pažnju privlači i Musina klupska karijera s obzirom na to da su za njega zainteresirani i mnogo veći klubovi od njegovog sadašnjeg, zagrebačke Cedevite.

- Ne mislim da ću uskoro ići igdje iz Zagreba. Vjerovatno ću iz Cedevite otići direktno u NBA, mislim da ću krenuti tim putem - kaže Džanan.