BIH

Zašto je SDP protiv "Bijelog dugmeta"!?

SDA TK odbacila kritike zbog simbolične pomoći koncertu

Autor:E. Sk.

23.6.2016

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona dao je jučer podršku Vladi TK, koja se našla na udaru Foruma mladih (FOM) SDP-a zbog 7.000 KM podrške organiziranju koncerta legendarnog “Bijelog dugmeta” na stadionu Tušanj u Tuzli. SDP je, samo njima svojstvenu korelaciju, doveo jedan takav događaj u vezu s isplatom dječijih dodataka na području TK. 

Dok Jasmin Imamović troši 300.000 KM na pješačke mostove za turiste, FOM SDP-a Tuzla pokušava jeftinim trikovima pažnju gradske javnosti odvući sa suštinskih problema. U Kantonalnom odboru SDA TK naveli su da je Vlada TK pomogla organiziranje koncerta sa 7.000 KM, ali da je direktna i indirektna korist od ovog događaja, za širu društvenu zajednicu, daleko veća. 

- FOM SDP-a namjerno zaobilazi činjenicu da su na dan održavanja koncerta članovi “Bijelog dugmeta” posjetili Dom za djecu bez roditeljskog staranja i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Da li je to bilo vrijedno? Za odgovor koliko im je značila posjeta “Bijelog dugmeta”, FOM SDP-a treba pitati štićenike ovih ustanova i njihove roditelje. S druge strane, direktore ovih ustanova treba pitati kolika je vrijednost donacija koje su tog dana, ali i u kasnijem periodu članovi “Bijelog dugmeta” obezbijedili za štićenike ovih ustanova – navodi se u saopćenju KO SDA TK.

U KO SDA TK naglašavaju da je FOM SDP-a Tuzla, u težnji za stjecanjem jeftinih predizbornih poena, namjerno zaobišao činjenice o zloupotrebi javnih preduzeća i institucija na gradskom nivou. Stoga su članove FOM-a javno upitali koja je tržišna cijena, a za koliko novca je iznajmljen stadion Tušanj, koliko se novca iz gradskog budžeta troši na kupovinu karata za manifestacije u organizaciji Gradske uprave te koliko je novca Grad Tuzla potrošio za održavanje koncerata, kako tvrde, polupoznatih i nepoznatih grupa u Tuzli u minulom periodu?! 

Vlada TK transparentno je objavila podatak o dodjeli 7.000 KM kao podršku organiziranju koncerta “Bijelog dugmeta”, dok se troškovi manifestacija u organizaciji Gradske uprave godinama vješto friziraju i ne saopćavaju građanima. Na koncertu “Bijelog dugmeta” bilo je oko 8.000 posjetilaca svih nacija i generacija, a među njima i prve perjanice tuzlanskog SDP-a Jasmin Imamović i Slađan Ilić.