BIH

Policajcima će plaće biti povećane

Državna vlast želi ispraviti nepravedni odnos u korist entiteta

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

23.6.2016

Policajci u agencijama na državnom nivou, to jest u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Graničnoj policiji, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM. Ovo je nedavno spomenuo i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je najavio da će se zalagati da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane. 

Nepravedno niske plaće 

Da su u tom pravcu poduzeti i neki konkretni koraci, za „Avaz“ je potvrdio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je o povećanju plaće policijskim službenicima već razgovarao s predsjedavajućim Zvizdićem te s predstavnicima policijskih sindikata. 

zvizdic

Zvizdić: Najavio podršku prijedlogu

- Donijeli smo i neke zaključke o tome, a naložio sam agencijama da mi dostave analizu stanja. Mislim da je plata policijskih službenika, pogotovo onih s nižim činovima, nepravedno niska i to treba, jednostavno, popraviti - naglašava Mektić. 

Zbog toga je, kaže, zadužio policijske agencije da mu dostave analizu stanja kada su u pitanju ne samo policijski službenici sa srednjom stručnom spremom nego i visokom. Mektić smatra da primanja policajaca sa srednjom stručnom spremom trebaju biti izjednačena s primanjima državnih službenika s istom spremom. 

Smanjiti razlike 

- Zatražio sam izračun finansijskih efekata takve korekcije, što onda namjeravamo uputiti Ministarstvu finansija i trezora da vidimo kako da to popravimo u zakonskim normativnim aktima - istakao je Mektić. 

mektic2

Mektić: Zatražio analizu o plaćama

Najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u kantonima, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskom kantonu, primaju i do 3.600 KM. 

Oštećeni, umjesto nagrađeni 

Mektić ističe da je posebno problematično što je rečeno da policajac može imati 30 do 33 posto dodatka na rad, što je u praksi izgubilo smisao, jer im je u odnosu na spremu umanjen koeficijent.  

- Tih 30 posto uvijek je i u bivšoj državi i svugdje policijski službenik dobivao zbog  složenosti, težine i opasnosti posla koji obavlja. Znači, taj dodatak treba biti izvan redovno obračunate plate, koja mora biti pravedna sa, recimo, sa srednjom stručnom spremom u administraciji. I taj dodatak policajcima bi trebao biti nagrada što rade taj posao, a oni su ustvari oštećeni što rade taj posao. To se mora promijeniti – zaključio je Mektić.