BIH

BOŠNJAČKI POVRATNICI U STRAHU: "Sve čekamo kad će nas voditi, a koga oni odvedu, taj se ne vrati"

"Avaz" na licu mjestu

Autor:S. SMAJLOVIĆ

23.6.2016

Treći dan boravka specijalaca MUP-a Republike Srpske, s dugim cijevima, u kampu podno Zlovrha, nekadašnje baze JNA, u neposrednoj blizini bošnjačkih naselja Luka i Krušev Do, šezdesetak kilometara od Srebrenice, još se osjete nemir i strah žitelja.

Strah od privođenja    

Hasnija Sinanović (51) sa suprugom Abdulahom vratila se na svoje prije deset godina. Kaže da žive u strahu kao uoči rata, jer ne znaju kada će naoružani policajci ponovo zakucati na njihova vrata.

strah3

Hasnija Sinanović: Ovo je sramota 

- Prošle godine pretresli su cijelo selo. Navodno, tražili su naoružanje, a ovog ljeta grupa od pedesetak specijalaca s dugim cijevima kampuje iznad sela. Svakog trena očekujemo da nekoga pozovu na informativni razgovor, a koga oni odvedu, taj se ne vraća - govori Sinanović. 

strah4

Šakir Mujić: Trebali su se najaviti

Vraćajući se s kosidbe seoskog mezarja, Šakir Mujić (51) kaže da postoji strah kao 1992. godine, kada su mnoge pobili iz ova dva sela.

Poslovi čekaju

Navodi da je ovo velika sramota MUP-a i Vlade RS, međunarodne zajednice i Federacije BiH. Da su se najavili, niko im ne bi smetao, mogli bi svoje vježbe obavljati u šorcevima, a ne do zuba naoružani. Fejzo Sinanović (38) skupio je hrabrosti, kod kuće ostavio suprugu Merimu i petogodišnjeg sina Sadmira i kosi travu u svojoj njivi.

strah5

 Fejzo Sinanović: Nije ovo trebalo

- Tri dana niko ne izlazi iz kuća, a poljski poslovi čekaju. Stalno nas zastrašuju, s namjerom da nas ponovo protjeraju s naših ognjišta. Mi sve zakone RS poštujemo i niko ih ne krši. Radimo svoj posao, nikome ne smetamo. Šta više hoće od nas - pita se Sinanović

Do kada će ostati

I u Krušev Dolu među povratnicima vladaju strah i neizvjesnost do kada će specijalci ostati u kampu. Oni što ljeti u ovo selo i Luku dolaze iz Federacije BiH da obrađuju svoja imanja, odmah su se vratili u mjesta prebivališta.

- Da su se najavili u općinu ili mjesnu zajednicu, mi bismo ih dočekali i bili bismo im dobri domaćini, kao što smo svakome ko posjeti ova dva planinska sela. Jučer su ovdje i u Luku dolazili Srbi kod svojih prijatelja Bošnjaka i svi su dočekani kao pravi musafiri. Najviše straha ima kod majki koje su izgubile djecu, a takvih je u selu skoro u svakoj kući - kaže Zaim Omerović (47) iz Krušev Dola.