BIH

KORAĆ: Pitanje je da li je Srbija sada uz RS

Poslanik LDP-a u Skupštini za "Avaz"

Autor:M. AŠČIĆ

23.6.2016

Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića, prokomentirao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ nove zakulisne igre u regionu, ali se osvrnuo i na sve učestaliji odlazak političara iz RS u Beograd, kako bi tražili svojevrsnu podršku Aleksandra Vučića za probleme koje imaju u BiH, a ne znaju ih sami riješiti.

Sve poznato

Korać je nedavno ušao i u Skupštinu Republike Srbije kao narodni poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP). On smatra da je takva praksa dolaska u Beograd po pomoć, prije svega Milorada Dodika, predsjednika RS, učestala samo zbog jedne stvari.

- Dodik ima jako mnogo problema, prije svega zbog ekonomske situacije u RS. Osim toga, on ima i velike probleme s opozicijom i mitingom koji je protiv njega napravio SDS. On odlaskom u Beograd želi poslati jednu jaku poruku da ima ogromnu podršku Beograda, i to tako stalno ide ukrug - kaže Korać.

I Dodikova nedavna posjeta Srbiji, u kojoj je boravio predsjednik Kine, ide u tom pravcu, ali je pitanje je li Srbija snažno uz RS.

- U ovoj cijeloj priči o Dodiku je najzanimljivije, a dodao je i nešto novo, nakon tih stalnih dolazaka, da će on preko Beograda ekonomski da razvije i RS i da će Kinezi ulagati navodne enormne novce u RS. Da stvar buda gora, Kinezi neće uložiti ni u Srbiji, a kamoli u RS, to jest BiH - navodi Korać. 

Jasna poruka

Korać smatra da Dodik na taj način želi poslati poruku - „ne samo da imam političku podršku Beograda nego ćemo i ekonomski sarađivati“.

- Ali, Dodik time pokazuje svoju političku nesigurnost, ali odgovara i na pitanje o ekonomskom položaja RS, koji je, kao što znate, vrlo, vrlo loš – ističe Korać.

Simboličan sastanak s Grabar - Kitarović

Korać za nedavni susret Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske, smatra da je simboličan.

- Bolje da se sastaju nego da se svađaju. No, dometi tog sastanka vrlo su ograničeni.  Vučić je mandatar i bit će premijer Srbije, a Kolinda je predsjednica države, koja po Ustavu ne vodi politiku Hrvatske, nego to vodi Vlada, koje više nema. To je jedan  simboličan potez i pozitivan korak bez velikih političkih prepreka – kaže Korać.