BIH

SARAJEVO Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Na zahtjev Kluba hrvatskog naroda

Fena/A. Du.

23.6.2016

16:49 Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je današnje zasjedanje na zahtjev Kluba hrvatskog naroda, smatrajući da se nisu stekli uslovi za razmatranje izmjena i dopuna Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Delegati ovog kluba uložili su amandman na predloženi zakon, koji Vlada Federacije BiH nije prihvatila.

- Smatramo da u obrazloženju Vlade FBiH nismo mogli čuti niti jedan racionalan razlog zbog čega je odbačen naš amandman, kojim predlažemo da se ova nadležnost delegira prema kantonalnim sudovima, umjesto prema Vrhovnom sudu, jer ovaj sud nije u mogućnosti zbog obima posla to kvalitetno uraditi - rekao je šef Kluba hrvatskog naroda Tomislav Martinović.

Pozvao je nadležne da se ovo pitanje ozbiljno riješi, navodeći da ima više od 4.000 predmeta koji čekaju na Vrhovnom sudu.

Amandmanom je predložena izmjena člana 7. na način da protiv rješenja Federalnog ministarstva, donesenih u postupku revizije, ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod kantonalnog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovog zakona.

Federalna vlada ostala jer pri tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Naime, članom 7. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite propisano je da protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije BiH.

U Mišljenju Vlade se kaže da je presudom Ustavnog suda FBiH od 21. februara 2012. godine utvrđeno da je član 7. u saglasnosti s Ustavom FBiH.

Ovom presudom Ustavni sud podsjeća da Parlament Federacije BiH, kao zakonodavni organ, u okviru svoje nadležnosti može uređivati odnose u određenoj oblasti uvažavajući posebne i specifične okolnosti. U slučaju odredbe člana 7. zakonodavni organ je utvrdio izvornu nadležnost Vrhovnog suda FBiH u skladu s odredbom Ustava Federacije BiH na drugačiji način nego što je to propisano Zakonom o upravnim sporovima.

Prema ocjeni Ustavnog suda Federacije BiH, utvrđivanje izvorne nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH za rješavanje sporova protiv rješenja Federalnog ministarstva je opravdano, jer dovodi do jednakosti u postupanju u sudskom postupku.

13:44 S dvosatnim kašnjenjem počela je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta. Riječ je o nastavku sjednice na kojoj treba izabrati dopredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda.

Glasovima većine delegata za potpredsjedavajućeg Doma izabran je Drago Puzigaća (SNSD). Kandidati Željko Mirković (SDP) i Daliborka Milović nisu dobili podršku Doma.

8:23 Dom naroda Parlamenta Fedaracije Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra izmjene i dopune Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

To je jedan od seta zakona koji se donose radi lakšeg poslovanja privrednih subjekata, te je rezultat analize rađene uz podršku eksperata Projekta jačanja upravljanja javnim financijama u BiH.

Namjena izmjena i dopuna je osiguranje efikasnosti sistema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, naročito funkcionalno neovisne interne revizije kao jednog od osnovnih elemenata sistema Zajednice u oblasti unutrašnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC).

Model PIFC-a danas se, između ostalog, koristi kao vodič i podrška zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, koje pokušavaju razviti moderne sisteme javne interne kontrole.

Cilj PIFC-a je da osigura usklađenost zakonodavstva, transparentno, ekonomično, efikasno i efektivno upravljanje javnim sredstvima (državnim fondovima i fondovima Evropske unije), te da se osigura kontrola njihovog korištenja i mjere, rezultati koji se ostvaruju.

Vlada Federacije BiH predložila je da se Zakon proširi na javna preduzeća i privredna društva, jer su i oni dio javnog sektora. Time se izvršava harmonizacija s drugim važećim propisima u BiH.

Do sada se Zakon, koji je usvojen 2008. godine, odnosio na Federaciju, kantone, općine, izvanbudžetske fondove.

S obzirom na to da su poslanici Predstavničkog doma 20. maja prihvatili te zakonske izmjene, njihovim odobravanjem u Domu naroda, stupile bi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Obaveza BiH utvrđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju je uspostavljanje i jačanje internih financijskih kontrola u javnom sektoru.

Također, na sjednici Doma naroda planirano je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), te predloženim izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U nacrtu su zakon o policijskim službenicima FBiH, o gradovima Livnu, Cazinu i Goraždu, tehničkoj kulturi FBiH, te nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH.