LJEPOTA I MODA

Evo kako se trebate šminkati za vrijeme ljetnih vrućina

Savjeti za dame

Redakcija

23.6.2016

Ako ne želite u kratkom vremenu izgledati kao klaun, svakako pročitajte ove savjete.

Vrući ljetni dani su pred nama, a ako je za vjerovati prognostičarima, bit će ovo jedno vrlo toplo ljeto. Za ljubiteljice šminke to će biti dani iskušenja, jer će šminka imati tendenciju da se jednostavno otopi s lica.

Svakako se u toplim ljetnim danima preporučuje nanošenje što manje raznih vrsta pudera, sjenila i rumenila kako bi koža mogla normalno disati, odnosno prirodno izlučivati sebum i znoj. Kako vam se šminka na temperaturama od plus 30 stepeni Celzijusa ne bi jednostavno otopila s lica, a vi izgledali kao klaun, evo savjeta koje svakako morate primijeniti, prenosi portal Žena.

Matirajući bazni puder

Ako ne želite preskočiti nanošenje baznog pudera, za ljetne dane svakako odaberite onaj kojem je baza voda, a ne ulje i da daje matirajući, a ne sjajni efekt. Dobar bazni puder spriječit će topljenje šminke s lica, te neće začepljivati pore.

BB krema

Umjesto baznog pudera možete odabrati BB kremu koja je mnogo laganija za lice, a vi nećete imati osjećaj kao imate na sebi masku koja se otapa. I za BB kremu vrijedi isto – neka ima matirajući efekt, a kao dodatak idealno bi bilo da ima barem SPF 8.

Mineralni puder u kamenu

Mineralni puderi u kamenu odlični su za ljetne mjesece jer su lagani za lice, ne začepljuju pore i mogu se nanositi ili na bazni puder ili direktno na lice, ovisno o preferenciji. Sprečavaju pretjerani sjaj lica i fiksiraju šminku.

Sjenila za oči i maskara

Osim pudera na visokim temperaturama počet će se otapati i sjenilo, a s njime i maskara, ako nije vodootporna. Ako ste skloni znojenju po licu, svakako za vrijeme ljetnih mjeseci upotrebljavajte vodootpornu maskaru, inače ćete vrlo brzo izgledati kao rakun. Ako mislite da vam je sjenilo neophodno bez obzira na temperature, zaboravite na tamne nijanse i sjenila na bazi ulja. Upotrebljavajte svijetle boje koje se stapaju s vašom puti, pa ako i dođe do otapanja, neće biti toliko primjetno, a „štetu“ ćete lako popraviti ili obrisati.

Eventualno možete upotrijebiti vodootporan tuš za oči. Olovka za oči isto će se vrlo lako otopiti na visokim temperaturama i stvoriti grudice ili mrlje. Eventualno je možete iskoristiti za sjenčanje, odnosno da je razmažete po kapku, što će dati blagi efekt „smokey eyes“, a mogućnost topljenja i grudanja bit će mnogo manja.

Korektor u tankom sloju

Korektori su sami po sebi kremasti i teški za lice, posebno za vrijeme vrućina. Ako ne možete bez njih jer trebate sakriti određene nedostatke na licu, upotrijebite ga na mjestima gdje je on zaista neophodan i to u tankom sloju. Za njegovo nanošenje upotrijebite kist za korektor, koji će vam omogućiti bolju kontrolu područja i količine korektora koji nanosite. Imajte na umu da vam prilikom vrućina on može ostaviti otopljene mrlje na licu. Nemojte dopustiti da vam se to dogodi.