SVAKODNEVNICA

Evo zašto trebate plesati s bebom u naručju?

Zanimljivo istraživanje Sveučilištu "McMaster"

Autor:(Dž. Č.)

22.6.2016

Osim toga što ples s bebom u naručju pomaže u uspostavljanju veze s njom, pokazao se i vrlo djelotvornim u razvijanju ljubaznosti i suosjećanja kod najmlađih.

Svi želimo da naši mališani izrastu u osobe koje će drugi jednoga dana smatrati dobrim ljudima i pravim prijateljima, suosjećajnim osobama uvijek spremnima da pomognu nekome, a rezultati istraživanja objavljeni u magazinu “Razvojna znanost” ukazuju da je to moguće postići plesom!

Ovo zanimljivo istraživanje izvedeno je na sljedeći način: naučnici su plesali s bebama u naručju i, pri tome, gledali ih u lice, krećući se u ritmu muzike ili van ritma. Nakon što bi muzika stala, naučnici bi ispuštali marker koji su držali u ruci i promatrali hoće li bebe posegnuti za njim i pokušati ga dohvatiti i pružiti svojim plesnim partnerima pomoć.

Ustanovljeno je da čak 50 posto mališana koji su u naručju naučnika skakutali u ritmu muzike želi pomoći drugima. Također, naučnici su obratili pažnju i na to kako se ponašaju djeca koja su sa naučnicima plesala van ritma muzike, a otkriveno je da svega 30 posto njih želi dohvatiti marker i tako pružiti svoju pomoć. Također, mališani koji su se kretali ritmično, brže su se saginjali ka markerima.

Stručnjaci su zato pomislili da bi muzika i ples mogli biti ključ odgajanja djece tako da postanu ljubazni i suosjećajni ljudi.

- Jedna od teorija je da, kada se ljudi kreću u sličnom ritmu kao mi, češće ih smatramo prijateljima - istaknula je doktorica Laurel Trainor, autorica istraživanja i profesorica psihologije na Sveučilištu “McMaster” te dodala: “Naše istraživanje, također, ukazuje i na to da je držanje bebe i kretanje s njom važno za formiranje povezanosti.”