NOGOMET

EURO 2016. Ronaldo odveo Portugal u osminu finala, Island napravio novo čudo u finišu utakmice

Posljednje kolo u grupi F

A. TIRO

22.6.2016

Daleko najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva odigrali su danas Mađarska i Portugal. Na kraju je završilo 3:3.

Mrežu Portugala načeo je Zoltan Gera koji je u 20. minuti pogodio za vodstvo Mađarske od 1:0. Kasnije su se redale šanse pred golom Rui Patricija, ali nije bilo promjene rezultata.

Ipak kazna promašaje desila se u 42. minuti kada je Nani pogodio za 1:1, nakon asistencije Ronalda.

U drugom poluvremenu potpuni uragan, jer smo za svega 11. minuta vidjeli četiri gola. Prvo je Dzsudzsak iz slobodnjaka doveo Mađarsku opet u prednost od 2:1, a samo dvije minute kasnije Ronaldo postiže svoj prvi gol, ali na maestralan način petom i izjednačava rezultat na 2:2.

U 55. minuti Dzsudzsak ponovo postiže gol i opet dovodi Mađarsku u vodstvo od 3:2, ali samo sedam minuta kasnije Ronaldo svojim drugim golom na utakmici donosi Portugalu izjednačenje.

U drugoj utakmici današnjeg programa selekcija Islanda i Austrije igrale su, a na kraju rezultat je glasio 2:1 za Island.

U prilično izjednačenoj utakmici Island je poveo u 18. minuti preko Bodvarssona. Priliku za izjednačenje Austriji propušta Dragović koji je u 37. minuti promašio penal.

U drugom poluvremenu puno bolja igra Austrije koja je na sve načine pokušala doći do izjednačenja. Napori su im se isplatili kada je Schopf nakon asistencije Alabe pogodio za 1:1 i veliko slavlje igrača Austrije.

Veliko slavlje za Island donosi Traustason koji je pobjedu svojoj reprezentaciji donio u sudijskoj nadoknadi.

Na kraju u ovoj grupi  Mađarska je završila prva, dok je Island drugi i tako se plasirao u osminu finala. Portugal će dalje, ali sa treće pozicije.

Portugal će u osmini finala igrati protiv Hrvatske, a Island će koplja ukrstiti sa Engleskom.
 

90' Kraj današnjih utakmica. Mađarska i Portugal su odigrale 3:3 u sjajnoj utakmici u Lyonu, dok je Island slavio protiv Austrije u sudijskoj nadoknadi rezultatom 2:1.

90'+ GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Vodi Island 2:1, a strijelac je bio Traustason. Kakva drama i kakva sreća za Island.

85' Finiš je današnjih utakmica. I dalje nema promjena rezultata.

80' Austrija nastoji po svaku cijenu da stigne do preokreta i vodstva protiv Islanda, dok se na utakmici između Mađarske i Portugala ne dešava ništa specijalno, te je i dalje 3:3.

75' Dobra prilika za Portugal da dođe do potpunog preokreta, ali šut Ronalda odlazi preko gola. Ostaje 3:3.

68' Janko je imao veliku šansu za potpuni preokret u utakmici Islanda i Austrije, ali njegov udarac odlazi malo pored desne stative.

65' Koliko sreće za selekciju Portugala. Veliku šansu sada je propustio Elek koji iz neposredne blizine pogađa samo stativu.

62' GOOOOOOOOOOOOOOOOL Portugal dolazi do novog izjednačenja, ponovo je strijelac Ronaldo. Sada je 3:3. Kakva utakmica u Lyonu.

60' GOOOOOOOOOOOOOOOOOL Austrija stiže do izjednačenja protiv Islanda. Sada je 1:1, a strijelac je bio Schopf.

austrija-slavlje-1

Radost Schlopfa nakon izjednačujućeg gola za Austriju protiv Islanda

55' GOOOOOOOOOOOOOOOOOL Mađarska ponovo vodi 3:2, a strijelac je ponovo Dzsudzsak.

gol-madjari-1

Slavlje igrača Mađarske nakon trećeg gola

Kakav gol ponovo kapitena Mađarske. Sjajna utakmica u Lyonu.

50' Sigurdsson je imao veliku šansu za Island, ali njegov šut sa vrha kaznenog prostora odlazi pored desne stative. I dalje je 1:0 za Island.

49' GOOOOOOOOOOOOOOOOOL Kakva golčina Ronalda. Petom je postigao kapiten Portugala za izjednačenje protiv Mađarske.

ronaldo-1

Peta za pamčenje Ronalda

Bio je ovo prvi gol Ronalda na ovom Evropskom prvenstvu. Još zanimljivije jeste podatak koji govori da je Ronaldo prvi igrač u historiji koji je postizao golove na četiri Evropska prvenstva.

47' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Ponovo Mađarska vodi, sada je 2:1. Sjajan gol postiže iz slobodnjaka Dzsudzsak. Izveo je slobodnjak, ali lopta je zakačila Andre Gomesa i prevarila Rui Patricija. Ponovo problemi za Portugal.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na današnjim utakmicama.

Završeno je prvo poluvrijeme na današnjim utakmicama.

U utakmici između Mađarske i Portugala rezultat nakon prvog poluvremena je 1:1, a mnogo zadovoljniji mogu biti evropski brazilci, koji su i pored slabe igre došli do izjednačenja.

Povela je Mađarska golom Gere u 20. minuti. Nakon vodećeg gola Mađarska je propustila još nekoliko dobrih prilika, a kazna za promašaje došla je u finišu prvog dijela kada Nani na asistenciju Cristiana Ronalda pogađa za 1:1.

U drugoj utakmici selekcija Islanda potpuno zasluženo vodi protiv Austrije, a strijelac jedinog gola na utakmici bio je Bodvarsson.

Mogla je Austrija do izjednačenja, ali Dragović nije iskoristio penal. Ostalo je 1:0 za Island.

45' Kraj prvog poluvremena na današnjim utakmicama. Mađarska i Portugal igraju 1:1, dok island vodi protiv Austrije 1:0.

42' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Portugal je izjednačio, a strijelac je Nani, nakon sjajne asistencije Cristiana Ronalda. Sada je 1:1.

38' PROMAŠEN PENAL Velika prilika za izjednačenje Austrije odlazi u nepovrat. Aleksandar Dragović nije uspio iskorisititi najstrožiju kaznu, tako da je i dalje 1:0 za Island.

dragovic-1

Dragović nakon promašenog penala

35' Cristiano Ronaldo nastavio je sa serijom loših slobodnjaka. Sada je lopta otišla daleko pored lijeve stative golmana Kiraliya. Ostalo je 1:0 za Mađarsku.

31' Zanimljivost da je Zoltan Gera drugi najstraiji igrač u historiji Evropskih prvenstava koji je postigao gol. Gera ima 37 godina i 62 dana.

30' Velika prilika za Austriju koja nastoji da što prije stigne do izjednačenja. Arnautović je bio najviši u skoku, ali njegov udarac glavom je otišao prek gola. I dalje je 1:0 za Island.

22' Potpuna konfuzija u odbrani Portugala. Nakon greške Carvalha u velikoj prilici bio je Elek, ali njegov udarac odlično brani Rui Patricio.

gera-1

Slavlje igrača Mađarske nakon vodstva

20' GOOOOOOOOOOOOOOOOL Mađarska je šokirala Portugal i vodi 1:0. Zoltan Gera je sjajno naletio na odbijenu loptu i sa ruba kaznenog prostora odličnim udarcem matirao Rui Patricija. Veliki problemi za Portugal.

19' GOOOOOOOOOOOOOOL Vodi Island protiv Austrije 1:0, a strijelac je bio Bodvarsson. Sjajan gol za selekcije Islanda.

 
island-1
Trenutak kada je Bodvarsson pogodio za vodstvo Islanda

18' Nova opasna situacija pred golom Austrije, ali Arnason šutira preko gola. Rezultat je i dalje 0:0.

10' Prva opasna situacija pred golom Mađarske, ali nakon centaršuta Eliseua, Nani glavom šutira preko gola.

6' Opasna situacija pred golom Ruija Patricija, ali u posljednji trenutak Pepe izbacuje loptu u korner. Nakon kornera nije bilo problema za selekciju Portugala.

austrija-2

Detalj sa utakmice Island - Austrija

2' Prva velika šansa za Island na utakmici već u 2. minuti. Sjajno je Gudmundsson šutirao, ali na njegovu žalost lopta je pogodila samo stativu.

1' Počele su utakmice današnjeg programa.

17:25 U vjerovatno najzanimljivijoj grupi na EURU, onoj u grupi F večeras ćemo znati rasplet.

Čak tri selekcije imaju šansu da se plasiraju u osminu finala, s tim da je Mađarska već izborila plasman dalje.

Pomalo nevjerovatno zvuči da Island i Portugal imaju dva boda, a posebno se to odnosi na evropske brazilce, koji su zabilježili dva remija u prve dvije utakmice.

Na kritikama je najbolji igrač Portugala Cristiano Ronaldo, koji je čak u posljednjoj utakmici protiv Austrije promašio i penal.

Večeras će Portugal morati ići na pobjedu kako bi izborili plasman dalje, ali i Mađarska ima svoju računicu i pored toga što su obezbijedili plasman u osminu finala.

Mađarska će vjerovatno opušteno uči u utakmicu protiv Portugala, obzirom da su se plasirali u osminu finala. Prestiž će igrati veliku ulogu, jer ukoliko ne izgube večerašnju utakmicu, Mađarska će ući sa dosta samopouzdanja u osminu finala EURA.

Sastavi:

MAĐARSKA: Király; Lang, Juhász, Guzmics, Korhut; Pintér, Elek; Lovrencsics, Gera, Dzsudzsák; Szalai.

PORTUGAL: Patrício; Vieirinha, Pepe, Carvalho, Eliseu; Mario, Moutinho, William Carvalho, Andre Gomes; Nani, Ronaldo.

U drugoj utakmici grupe F selekcije Austrije i Islanda će se direktno boriti za plasman u osminu finala EURA. Island je u boljoj situaciji jer ima dva boda , ali Austrija je pokazala protiv Portugala kako ima snage da igra protiv uvjetno rečeno "favorita" na papiru.

Island je u protekle dvije utakmice zabilježio dva remija, protiv Mađarske i Portugala, dok je Austrija u prvom susretu poražena od Mađarske 2:0, da bi se nakon toga vratili u igru remijem protiv Portugala.

Sastavi:

ISLAND: Halldórsson; Sævarsson, Árnason, Sigurðsson, Skúlason; Gudmundsson, Gunnarsson, Gylfi, Bjarnason; Sigthórsson, Bödvarsson.

AUSTRIJA: Almer; Dragović, Prödl, Hinteregger, Fuchs; Klein, Ilsanker, Baumgartlinger, Arnautović; Alaba; Sabitzer.