BIH

LJETOVANJE: U nekim gradovima cijene divljaju, iz Makarske tvrde da nema panike

Ususret sezoni godišnjih odmora na Jadranu

Autor:M. SMAJKIĆ

22.6.2016

Kako se približava sezona godišnjih odmora, cijene na hrvatskom Jadranu sve su više. Štaviše, u pojedinim gradovima cijene divljaju, pa umjesto sunca, za sada, prže cjenovnici! Jer, kako drugačije objasniti da, prema informacijama hrvatskih medija, najobičnija pizza košta 24 marke ili, pak, salata s tunjevinom 30 KM?! 

Loš glas

Nevjerovatno je da kapučino košta deset maraka, „nesica“ 11, a dva decilitra točenog piva pet maraka, kako to piše „Slobodna Dalmacija“. 

Iako su te cijene uočene, uglavnom, u ugostiteljskim objektima u starim gradskim jezgrama Dubrovnika, Splita, Rovinja, Opatije i Zadra, nemali broj bh. građana koji je ove destinacije birao za svoj godišnji odmor zasigurno će debelo razmisliti o tome hoće li dopustiti da ih neko na takav način vuče za nos.

S druge strane, priča o divljanju cijena na Jadranu nikako ne ide u prilog turističkim radnicima širom Jadrana, pogotovo na Makarskoj rivijeri, jer, kako kažu, to nosi loš glas.

Ivo Mravičić, direktor Turističke zajednice općine Tučepi, omiljenog ljetovališta brojnih Sarajlija, ali i drugih bh. građana, ne sumnja da su ove cijene tačne, ali, kako kaže, vjeruje da je riječ o izoliranim slučajevima.

- Nema panike! Kod nas su cijene i kada je riječ o smještaju, a i ugostiteljstvu, na nivou prošle godine, pa i pretprošle. Evo, espreso kava košta sedam-osam kuna, a to su vaše dvije KM. Velika kava s mlijekom je devet kuna. Dvokrevetna soba košta 30 eura ili 60 KM. Često sam u Sarajevu i cijena parkinga je ista kao i u Makarskoj, dakle o poskupljenju nema govora - ispričao nam je Mravičić jučer.

Bosansko tržište, kako je rekao, lagano se budi te se prvi veći dolasci očekuju u narednim danima, pogotovo nakon ramazana. 

Hotel u Orebiću

Ipak, da se bh. građani nastoje što jeftinije odmoriti na Jadranu, govori i informacija koju su nam predočili iz agencije „Relax Tours“ iz Sarajeva o tome da je najpovoljnija opcija jedan hotel s dvije zvjezdice u Orebiću, gdje je cijena na bazi polupansiona tokom cijele godine ista i iznosi 49 KM po odrasloj osobi.

 - Naravno, to je minimalna cijena, dok druge idu i do 250 KM po osobi za noćenje, tako da se budžet četveročlane porodice na bazi polupansiona kreće od minimalnih 1.000 pa do 2.000 KM i naviše - kazali su nam u ovoj agenciji.

Također, rekli su nam i da se bh. građani, tradicionalno, odlučuju za Makarsku rivijeru te nešto manje ili, pak, sporadično, za Šibenik ili Istru, dok je Dubrovačka rivijera, uglavnom, vansezonska destinacija.

 

Dubrovnik i kruzeri

- Ne čudi me za Dubrovnik da su im takve cijene. Već nekoliko godina divljaju, valjda zbog brojnih kruzera. Ali, pravo je pitanje šta Dubrovčani imaju od toga, jer ti turisti samo šetaju gradom i kada se vrate na brod, tamo ih sve čeka - kaže Mravičić.

 

Smještaj, kafa, suncobrani

49 KM - polupansion na Orebiću 

Do 210 KM – soba u hotelima 

2 KM - espreso kafa 

7,5 KM – suncobrani 

15 KM – ležaljke 

 

Cijene u većim gradovima

11 KM – neskafe 

10 KM - kapučino 

24 KM – pizza
 
30 KM - salata s tunjevinom 

5 KM – točeno pivo