BIH

Austrijanci iznose mišljenja, bh. piramide su dokazane!

Semir Osmanagić odgovara bečkom "Der Standardu"

R. HAJDAREVIĆ

22.6.2016

Projekt istraživanja bosanskih piramida kod Visokog i dalje izaziva polarizirana mišljenja širom svijeta.

Odličan marketing

I dok jedni tvrde da su one realnost, drugi ih opisuju kao podvalu. Tako je austrijski „Der Standard“ objavio tekst pod naslovom "Lažne piramide za pravi novac", koji govore o piramidama u Visokom i dr. Semiru Osmanagiću, istraživaču, arheologu i profesoru koji se nalazi na čelu Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

"Der Standard" opisuje Arheološki park kao "ezoterični mamac za građane zapadne i centralne Evrope u bosanskom gradiću Visoko" u koji dolaze hiljade avanturista iz cijelog svijeta. Prema tvrdnjama, ispod površine brda u okolici Visokog nalaze se ostaci drevne civilizacije koja je postojala prije 29.000 godina.

standard

Faksimil teksta: Osporavaju otkriće

- Investitor koji stoji iza cijelog projekta je Semir Osmanagić, koji radi odličan marketing. Još 2006. godine Udruženje evropskih arheologa nazvalo je njegove tvrdnje okrutnom prevarom - navodi austrijski list.

Bez argumenata

No, Osmanagić je jučer za naš list istakao da su u pitanju samo različita mišljenja te da iza tvrdnji „Der Standarda“ ne postoje naučna istraživanja.

- Niko od tih stručnjaka koji govore da piramide ne postoje nije bio u Visokom i nije vršio testiranja i laboratorijske analize. Oni samo daju svoja mišljenja, a u nauci jedino argumenti igraju ulogu. Projekt istraživanja bosanskih piramida jedinstven je u svijetu, iza nas je pet međunarodnih konferencija gdje su naučnici potvrdili da imamo arheološki kompleks i da su bosanske piramide energetske mašine – kazao je Osmanagić. 

semir5

Osmanagić: Argumenti su jedino mjerilo 

Fondacija ima 35 zaposlenih!

Osmanagić je istakao da Fondacija u ljetnom periodu ima čak 35 zaposlenih.

- To su, mahom, ljudi iz Visokog koji prije nisu imali zaposlenja. S komercijalnog aspekta, dobivaju svi: od hotela, restorana, privatnog smještaja, pa do taksista. Godišnje u Visoko dođe između 40.000 i 50.000 turista i, da je država stala iza ovog projekta, taj broj bio bi dvostruko veći. Svi ti napisi nemaju nikakav utjecaj na budućnost projekta koji ide dalje – naveo je Osmanagić.