VIJESTI

SERWER: Ne vjerujem da Ivanić želi ići Dodikovim stopama!

INTERVJU Američki profesor i analitičar za "Avaz"

Amil DUČIĆ

22.6.2016

Ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer) izjavio je u intervjuu za "Avaz" da se kriza u BiH zbog najnovijih opstrukcija zvaničnika iz RS dobrano zaoštrila. 

No, uprkos činjenici da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, praktično, zakoračio putem blokiranja BiH u evropskim integracijama, Server je izrazio veliku sumnju da će Ivanić uistinu krenuti stopama Milorada Dodika, lidera RS.

Politička vježba

Ide li zaista i Dodikova opozicija, koja je do sada u državnim institucijama djelovala često konstruktivno, putem blokada države i reformi? 

- Ne vjerujem da Ivanić zaista želi ići tim putem. No, način kako se sve ovo odvija, kako BiH uopće funkcionira, govori o tome da se Ivanić sada pojavljuje kao veliki zaštitnik nekih srpskih interesa. Problem je, svakako, ustavnog karaktera, Dejtonski ustav ne potiče političare da dobiju podršku preko etničke linije. Ovo je samo najnoviji primjer toga.

Politička kontroverza u vezi s rezultatima popisa ozbiljna je sramota za svakoga ko je zabrinut za zemlju u cjelini! Za takvo nešto bi predsjednik ili član Predsjedništva u normalnim okolnostima trebao biti zabrinut. Ali, ovo pitanje popisa u BiH trebalo bi biti tehnička vježba s političkim implikacijama, a ne politička vježba.

Dodiku je ovo, čini se, dobro došlo. On je već izdao određene komande Narodnoj skupštini RS da odbaci rezultate popisa. Kako na to gledate? Je li ovo vrhunac krize?

- Bez sumnje, NSRS će učiniti kako Dodik kaže. Sumnjam čak da je ovo vrhunac krize. Dodik će iskoristiti svaku priliku da odbaci šta god usvoji državna vlast. Izgleda mi prilično odlučan da povede RS putem koji mu omogućava da možda sada ostane na vlasti, ali dugoročno vodi u propast.

Dobro, ali hoće li međunarodna zajednica tolerirati ovu posljednju vještački izazvanu političku krizu koja dolazi u tako važnom trenutku za BiH? U pitanju je njena evropska budućnost. 

- EU je jasno zacrtala put za BiH u pravcu reformi. Također, EU plaća dosta računa za ovu zemlju. Rat je završen prije više od 20 godina. Zar nije vrijeme da Bosanci i Hercegovci prihvate odgovornost za svoj popis?

Protiv Srbije

Istovremeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović potpisuje historijski sporazum o odnosima između ove dvije države. Ovdje u BiH se unutrašnji odnosi pogoršavaju, jer određenim liderima nije stalo do pomirenja, a još manje do budućnosti ove države. Vaš komentar?

- RS se, pod Dodikom, sama definira kao nešto što je suprotno interesima Bošnjaka i Hrvata. Zašto bi onda, uz tu činjenicu, uopće bilo pozdravljeno neko pomirenje?

Meni se čini da je jaz između Beograda i Banje Luka sve veći. Ono što Dodik radi očigledno nije u interesu Srbije. On šteti izgledima Srbije u EU i zagovara neki zakleti srpski nacionalistički kurs, koji je više puta poražen, i u ratu i tokom mirnodopskih izbora, osim, naravno, u RS!

Vučić će pokušati obuzdati Dodika, ali nisam siguran da će uspjeti

Može li Vučić zaustaviti Dodika? Ima li on takvog interesa uopće?

- Pretpostavljam da će Vučić pokušati obuzdati Dodika, ali nisam siguran da će uspjeti. Dodik voli EU valutu, ali je čvrsto odlučan da RS bude ruski satelit. On nema ozbiljan interes za članstvo u EU, osim ako se može ostvariti da RS bude nezavisna i suverena država. No, to se neće dogoditi.