NOGOMET

EURO 2016. Perišić šokirao Furiju za veliku pobjedu Hrvatske, Turska slavila protiv Češke

Posljednje kolo u grupi D

A. TIRO

21.6.2016

Završeno je takmičenje u grupi D Evropskog prvenstva. Večeras su odigrane dvije utakmice u okviru ove grupe, a u osminu finala kao prvoplasirana ekipa ide (ne)očekivano Hrvatska, dok će Španija u drugi krug sa drugog mjesta.

Naši susjedi su potpuno zasluženo došli do velike pobjede protiv prvaka Evrope, mada nije najbolje počelo za Hrvatsku.

Španija je povela u 7. minuti kada je nakon asistencije Fabregasa pogodio Morata. Nakon toga uslijedili su napadi Hrvatske, a De Gea je bio na streljani. Promašivali su Kalinić, Rakitić, a zasluženo izjednačenje našim susjedima donosi Kalinić koji u stilu Zlatana Ibrahimovića pogađa petom u 43. minuti susreta.

U drugom poluvremenu Španija je imala posjed, ali Hrvatska prilike. Treba izdvojiti šanse Jedvaja i Pjace, ali i poklonjeni penal za Furiju koji nije iskoristio Ramos.Ipak kada se očekivao kraj susreta u 87. minuti Perišić pogađa za veliko slavlje Hrvatske i pobjedu rezultatom 2:1.

Bio je ovo prvi poraz Španije na Evropskim prvenstvima od 2004. godine. Treba naglasiti kako će Španija u osmini finala igrati protiv Italije, što će biti repriza finala EURA iz Poljske i Ukrajine.

U drugoj utakmici večerašnjeg programa Turska je slavila protiv Češke, koja je imala imperativ pobjede kako bi zadržali šansu za plasman u osminu finala. 

U jeku napada Češke, Burak Yilmaz je doveo Tursku u vodstvo od 1:0. Nakon toga uslijedili su napadi izabranika Pavela Vrbe, ali bez realizacije.

Konačan rezultat i veliku pobjedu za Tursku postavio je Ofan u 65. minuti susreta za veliku pobjedu izabranika Fatiha Terima.

U ovoj grupi na kraju je kao prvoplasirana završila Hrvatska sa 7 bodova, Španija 6, dok je Turska na trećem mjestu sa tri boda. Češka je posljednja sa jednim osvojenim bodom.

90' Kraj utakmica večerašnjeg programa. Hrvatska je šokirala aktuelne prvake Evrope i pobijedila Španiju 2:1, dok je Turska rezultatom 2:0 slavila protiv Češke.

87' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Kakav kontranapad i kakva igra Hrvatske. Sjajna kontra i dodavanje Kalinića koji dodaje do Perišića, a igrač Intera pogađa za veliki preokret Hrvatske. Kakav preokret.

81' Finiš je večerašnjih utakmica. Češka se čini se pomirila sa porazom u susretu protiv Turske, dok Hrvatska i dalje pokušava doći do preokreta.

71' Penal za Španiju, može se reći krajnje diskutabilan. Glavni sudac na utakmici je pokazao na bijelu tačku, a Ramos je izveo najstrožiju kaznu. Ipak čini se poetska pravda. Subašić je odbranio penal Sergiu Ramosu i ostaje i dalje 1:1.

ramos-1

Trenutak kada je Subašić sjajno odbranio penal Ramosu

65' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Turska vodi 2:0 protiv Češke. Strijelac drugog gola za izabranike Fatiha Terima bio je Ozan Tufan. 

 
ozan-1
Slavlje Ozana i saigrača nakon drugog gola protiv Češke

58' Češka ponovo pritišće odbranu Turske. Darida je sada imao dobru priliku, ali njegov udarac odlazi pored desne stative. Turska i dalje vodi 1:0.

56' Odlična prilika za Hrvatsku koja sada igra puno bolje od Španije. Prvo je nakon centaršuta Srne Jedvaj izblokiran, da bi Pjaca škaricama šutirao pored gola. Mnogo opasnija Hrvatska u nastavku igre.

51' Zanimljivo da u dosadašnjem dijelu utakmice između Češke i Turske, izabranici Fatiha Terima su imali samo dva udarca prema golu Češke, a od toga jedan je završio u mreži golmana Czecha.

slavlje-1

Nogometaši Turske nakon vodećeg gola protiv Češke

46' Počelo je drugo poluvrijeme na večerašnjim utakmicama. 

Završeno je prvo poluvrijeme.

Iako je Španija imala prednost rezultatom 1:0, još od 7. minute kada je Morata pogodio, selekcija Hrvatske imala je konkretnije i bolje prilike u nastavku utakmice, što se na kraju isplatilo u finišu prvog dijela.

Prvo je Kalinić nakon greške odbrane odlično šutirao, a njegov udarac brani De Gea, a kasnije i najbolja prilika za "kockaste". Udarac Rakitića zaustavila je prečka, a zasluženo izjednačenje Hrvatskoj donosi Kalinić nakon sjajne asistencije Perišića.

U drugoj utakmici Turska nakon prvog dijela vodi 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Burak Yilmaz u 10. minuti susreta.

U utakmici u kojoj Češka lovi pobjedu i eventualn plasman u osminu finala, Turska je opuštenom igrom došla do prednosti, ali treba naglasiti kako je Češka bila mnogo opasnija pred golom Volkana.

45' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Kakav gol napadača Fiorentine Nikole Kalinića. Sjajna akcija Perišića, a majstorski petom pogađa Kalinić za 1:1. Kakav majstorski gol.

40' Finiš je poluvremena na obje večerašnje utakmice. Češka napada svim silama, dok Španija strpljivo čuva loptu i čeka svoju priliku

38'  Plasil je fenomenalno šutirao sa velike udaljenosti, ali Volkan je odlično odbranio. Češka sve opasnija u večerašnjoj utakmici.

ceska-1

Žestoka borba na sredini terena na utakmici između Češke i Turske

32' Ponovo jedna opasna situacija pred golom Španije. Na centaršut Srne, najviši je bio Čorluka, ali na njegovu povratnu loptu Kalinić šutira preko gola.

30' Pola sata igre u večerašnjim utakmicama. Španija vodi 1:0 golom Morate, a Turska također istim rezultatom vodi protiv Češke.

28' Nova prilika za Češku, ovaj put u dobroj situaciji našao se Necid, ali njegov šut odlazi preko gola.

selektor-1

Selektor Češke Pavel Vrba traži rješenje za svoju ekipu protiv Turske

27' Još jedna opasna situacija pred golom Subašića, ali udarac Nolita izblokirao je Čorluka.

22' Španija je čini malo stabilizovala svoje redove nakon perioda bolje igre Hrvatske. Dobar šut je oprobao Silva, ali njegov pokušaj dobro brani Subašić. U drugoj utakmici Češka igra mnogo ofanzivnije u nastojanju da dođe do izjednačenja.

15' Turska strpljivo igra i čuva stečenu prednost. 

gol-turska-1

Trenutak kada je Yilmaz pogodio za Tursku

14' Nevjerovatna šansa opet za Hrvatsku. Prečku je pogodio Ivan Rakitić. Mnogo sreće za prvake Evrope.

stativa

Trenutak kada je Rakitić pogodio prečku

12' Stopostotna prilika za Hrvatsku nakon greške u odbrani Furije, ali odličan udarac Kalinića brani De Gea.

turska-1

Slavlje selektora Turske Fatiha Terima i rezervnih igrača nakon vodstva

10' GOOOOOOOOOOOOOOOOL Turska vodi protiv Češke 1:0, a strijelac je Burak Yilmaz.Asistecniju upisao Mor. 

8' Nastavlja Španija da napada. Na asistenciju Albe opasno je zaprijetio Nolito, ali lopta odlazi pored gola.

gol

7' GOOOOOOOOOOOOOOOOL Španija vodi 1:0, strijelac je Morata. Sjajna akcija Fabregasa, i Morate, koji je sada na vrhu liste strijelaca na EURO sa tri gola.

6' Prvi udarac prema golu Davida De Geae, ali udarac Srne ide visoko preko gola. U susretu Češke i Turske nema promjena rezultata.

4' Prva opasna situacija pred golom Španije, ali De Gea je siguran. 

1' Počele su utakmice večerašnjeg programa.

U okviru grupe D na Evropskom prvenstvu večeras se igraju posljednje dvije utakmice.

U derbiju večeri koplja će ukrstiti aktuelni prvak Evrope Španija i selekcija Hrvatske. Utakmica se igra u Bordeauxu. Iako su i definitivno obezbijedili plasman u osminu finala, vjerujemo da će obje selekcije ići na pobjedu.

Španija je već ranije obezbijedila osminu finala EURA nakon dvije pobjede u prva dva susreta večeras će igrati za prvo mjesto, ali i prestiž.

Selekcija Hrvatska će sasvim sigurno ići na pobjedu jer će tako izbjeći Italiju koja će po rasporedu biti protivnik drugoplasiranom timu iz grupe D. Veliki hendikep za naše susjede je neigranje najboljeg igrača Luke Modrića koji zbog povrede mišića neće nastupiti.

Posljednju utakmicu ova dva protivnika igrala su na prošlom Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, a tada je Furija slavila 1:0 golom Jesusa Navasa.

Sastavi:

ŠPANIJA: De Gea; Juanfran, Ramos, Piqué, Jordi Alba; Busquets, Iniesta, Fábregas; Silva, Nolito, Morata.

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog, Badelj - Rakitić, Perišić, Pjaca - Kalinić

U drugoj večerašnjoj utakmici u Lensu sastaju se Češka Republika i Turska.

Češka koja još ima šanse da se nađe u osmini finala ukoliko se poklope rezultati morat će večeras slaviti protiv otpisane Turske koja je u prva dva susreta poražena.

U premijernom nastupu Hrvatska je slavila protiv izabranika Fatiha Terima 1:0, dok je u drugom susretu Španija deklasirala Tursku 3:0.

Hendikep za selekciju Češke je neigranje iskusnog Tomasa Rosickog koji je povrijeđen, dok će Turska biti kompletna. I pored izgubljenih šansi da se plasiraju dalje, sasvim sigurno da će Turska ići po pobjedu i častan oproštaj od Eura.

Sastavi:

ČEŠKA REPUBLIKA: Čech - Kadeřábek, Hubník, Sivok, Pudil - Pavelka, Plašil - Krejčí, Darida, Dočkal - Necid

TURSKA: Volkan Babacan, İsmail, Hakan Balta, Mehmet Topal, Gökhan, Selçuk, Ozan, Arda, Volkan Şen, Emre Mor, Burak Yılmaz