BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

GORAŽDE Muslić: U planu zapošljavanje sve djece šehida i poginulih boraca

Kantonalni ministar za boračka pitanja za "Avaz"

A. BAJRAMOVIĆ

21.6.2016

U Ministarstvu za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde posebnu pažnju namjeravaju posvetiti primjeni novog zakona FBiH u procedurama prijema u javna preduzeća i ustanove koje finansira BPK, a koji daje prednost članovima boračke populacije. 

Provoditi zakon

To je u razgovoru za "Avaz" potvrdio ministar Šemso Muslić (SBB), koji napominje da je do sada u većini slučajeva politika odlučivala ko će biti primljen na pozicije u javnim preduzećima ili institucijama. 

Zakonom su propisane i novčane kazne od 5.000 do 15.000 KM za one koji budu kršili propise. 

- Čak je i konkurs za prijem u MUP poništen jer se nije dosljedno provodio zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Insistirat ćemo na tome da se zakon provodi, a zatražili smo i od Koordinacije boračkih udruženja da se uključi pa da zajednički dignemo glas protiv političkih prijema na radna mjesta - kaže Muslić, koji je funkciju ministra preuzeo prije tri mjeseca.

Vlada BPK usvojila je odluku o programu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca vrijednom 300.000 KM, od čega će Zavod za zapošljavanje FBiH izdvojiti 200.000 KM, a Ministarstvo 100.000 KM. Projekt će se realizirati posredstvom Službe za zapošljavanje BPK, prijem djece šehida sa VSS-om bit će sufinansiran sa 800 KM, a onih sa SSS-om sa 500 KM mjesečno. 

Javni poziv

- Imamo 65 djece šehida i poginulih boraca koja nisu zaposlena i nadamo se da ćemo ovim programom taj problem riješiti. Služba već može raspisati javni poziv, nadam se da će i firme prepoznati značaj ovakvog projekta i da ćemo biti prvi kanton u FBiH koji će riješiti ovaj problem članova porodica šehida i poginulih boraca - pojašnjava Muslić. 

Ujediniti boračka udruženja

Za samozapošljavanje članova boračkih populacija iz budžeta BPK bit će izdvojeno 150.000 KM i očekuje se da će na taj način biti otvoreno 15 do 20 radnih mjesta. I u BPK se razmišlja o ujedinjavanju boračkih udruženja. 

- Unutar Koordinacije postoji inicijativa da se stvori jedno tijelo koje će biti jedinstveno i predstavljati borce. U Kantonu imamo 23 boračka udruženja, a za ova tri mjeseca, koliko sam ministar, potpisao sam tri rješenja za nova udruženja. Ujedinjavanjem bi se dobilo adekvatno predstavljanje boračke populacije, a bile bi napravljene i velike uštede - kaže Muslić. 

Spomen-obilježje Zaimu Imamoviću

O odnosu prema borcima govori i podatak da su Spomen-park Rorovi, pa čak i centralno spomen-obilježje „Goražde - grad heroj svojim braniocima" svojevremeno izgrađeni nelegalno. 

Muslić je pokrenuo proceduru njihove legalizacije, a najavljuje i izradu idejnog projekta budućeg centralnog spomen-obilježja braniocima Goražda. Zakomplicirala se i ideja da u centru grada bude izgrađeno spomen-obilježje legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću. 

- Raspisan je javni poziv za idejno rješenje, bilo je više ponuda, ali je stručna komisija odabrala ovo koje je sada aktuelno. Urađen je glavni projekt, Kantonalni stambeni fond bio je zadužen da proceduru provede do kraja, ali to nikad nije urađeno. Sve ćemo učiniti da riješimo ovaj problem pa, ako treba, i angažirati Kantonalno pravobranilaštvo - kaže Muslić.