VIJESTI

TUGA: U Sarajevu obavljena dženaza dobitnici "Zlatnog ljiljana“"

Aidino djelo ostaje putokaz budućim generacijama

E. MASLO

21.6.2016

Uz državničke počasti jučer je u Sarajevu, u Aleji veterana na groblju Vlakovo, sahranjena Aida Zuko, dobitnica najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Dženazi je prisustvovao veliki broj građana, bivših boraca, kao i članova Udruženja “Zlatni ljiljan”.

Povodom smrti ove heroine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća.   

Prerana smrt

- S velikim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti Aide Zuko. U najtežim trenucima za našu zemlju i narod, Aida je pokazala hrabrost i odlučnost svojstvenu najboljima. Njeno djelo ostaje putokaz budućim generacijama, koje ne smiju zaboraviti cijenu slobode. Molim Uzvišenog Stvoritelja da rahmetli Aidi podari dženet, a njenoj porodici snagu i sabur - kaže se u telegramu.

aida-5

Aida Zuko (u sredini) s bratom i sestrom tokom oporavka 

Za iskazanu hrabrost i požrtvovanost, Zuko je odlikovana najvišim ratnim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan" kao pripadnica 124. brigade "Kralj Tvrtko" - 1. korpusa Armije Republike BiH. Na samom početku rata, kao 22-godišnjakinja, stala je u odbranu svoje domovine. Prvi put je ranjena na Žuči 1993., a drugi put 1995. 

Od februara prošle godine Zuko se borila s karcinomom pluća koji je metastazirao i heroina je izgubila najvažniju, životnu bitku u 47. godini. Humanitarac i predsjednik “Otvorene mreže” Almir Čehajić Batko kazao je da je Zuko poznavao i da se država morala više uključiti da pomogne osobi koja je bila spremna dati život za BiH.

Teška dijagnoza

- Dijagnoza koja se desila na toj klinici u Beču bila je veoma teška. Odstranili su joj pola pluća. Radilo se o progresiji tkiva oko gelera koji je nosila u sebi. Od toga je dobila karcinom. I u tom momentu skočio je svako ko je mogao na određeni način pomoći, ali mislim da je država morala mnogo prije nešto uraditi za ovu heroinu. Ja sam je lično poznavao i bila je najdivnija i najhrabrija osoba koju sam sreo – kazao je Čehajić.