GLOBUS

ANALIZA REUTERSA Ako Britanija izađe iz EU, historija Evrope mogla bi da krene unazad!

Tekst posvećen referendumu o sudbini Britanije, koji se održava za dva dana

(D. K.)

21.6.2016

Ako Velika Britanija bude glasala za napuštanje Evropske unije (EU), to može da pokrene proces osipanja struktura na kojima je izgrađena Evropa poslije Drugog svjetskog i Hladnog rata. To navodi Reuters u analizi posvećenoj predstojećem referendumu. Britanska agencija, stoga, konstatuje da bi historija Evrope mogla da krene unazad.

Početak destrukcije

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, naslijeđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima EU i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalizovanih elita s obje strane Atalantika neće u skorije vrijeme izblijediti, navodi se u Reutersovoj analizi.

"Koliko daleko i brzo se zaraza može raširiti u slučaju Brexita, niko ne može predvidjeti, ali nemojte očekivati da će se to zaustaviti na samo jednoj zemlji koja se udaljava od EU", navodi se u analizi.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, historičar i bivši poljski premijer koji se protivio komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi i borio se za ulazak u EU, prošle sedmice upozorio je da bi Brexit mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i cjelokupne zapadne političke civilizacije.

Šef Foreign Officea Philip Hammond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

Nepovratan proces

- Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces - ako odluče da izađu, više nema povratka - rekao je Hammond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

Posljednje ankete pokazuju da više Britanaca, 53 posto, podržava ostanak, dok je 47 posto za izlazak iz EU. To su podaci agencije za društvena istraživanja "NatCen", a anketa je obavljena u periodu od 16. maja do 12. juna. U njoj je učestvovalo 1.632 ispitanika.

U međuvremenu, britanska štampa nastavlja da se opredjeljuje za neku od strana.

Posljednji u nizu je "Daily Telegraph" koji se priklonio izlasku iz EU i pozvao glasače da štikliraju "leave".

Referendum o sudbini Britanije u EU održava se u četvrtak, 23. juna.