CRNA HRONIKA

ADEMOVIĆ: Tvrde da sam lakše povrijeđena, a bila sam tri sata na operacionom stolu

Nakon nesreće vodi bitku

A. KAPO

20.6.2016

Redakciji “Dnevnog avaza” obratila se Naida Ademović, profesorica na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, koja je kao pješak povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 27. novembra prošle godine oko 15.45 sati na raskrsnici sarajevskih ulica Patriotske lige i Stjepana Tomića. Nju je, prema zapisniku sarajevske policije, udarilo vozilo Renault Megane kojim je upravljao Ivica Šutalo.

Niz propusta

Ademović se našem listu obratila jer je, tvrdi, napravljen niz propusta, prvenstveno policije.

- Šutalu je iste večeri uručen prekršajni nalog koji je platio, a u zapisniku stoji da sam zadobila lakše povrede. Prvo, za pješake je bilo zeleno svjetlo. I može li se za nekoga ko provede tri sata na operacionom stolu i kome ugrade metalne šarafe u nogu reći da je zadobio lakše povrede? – pita se ogorčena Ademović.

Prema njenim riječima, u trenutku nesreće sa Šutalom je u vozilu bila Dženita Haračić, inače uposlenica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS).

noga

Vidljiv veliki ožiljak na nozi Ademović

- Ona mi je prišla dok sam ležala na asfaltu i digla me. Pipala me i panično govorila da mi nije ništa. Kazala sam joj da ne mogu stajati na nogama te su me vozilom prevezli na Kliniku urgentne medicine UKCS-a. Išla sam iz sobe u sobu i bilo mi je čudno što je u svakoj prostoriji bila i ona. Tek poslije, kada sam tražila od UKCS-a informaciju je li njihova uposlenica, saznala sam da tu i radi – priča Ademović.

Ona je nadalje kazala da je iz bolnice s mobitela pozvala policiju.

ademovic-faksimil

Faksimil zapisnika policije u kojem stoji da je zadobila lakše povrede

- Došlo je jedno službeno vozilo s dva policajca te inspektor koji se nije predstavio. Bio je drzak i obratio mi se riječima: „Hoćeš reći da si ti prošla kroz zeleno, a da su oni kroz crveno“. Moja majka, inače advokatica, koja je došla u međuvremenu, kazala mu je da ne može tako sugestivna pitanja postavljati. Tek poslije ću saznati zbog čega su se svi digli na noge, zašto je vršen pritisak i zašto se sve pokušalo zataškati. Šutalo je bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo... Ne znam stoji li iza svega i politika, jer je bio četvrti na listi za Federalni parlament ispred stranke Demokratske fronte – kaže Ademović.

Ne znajući šta da radi, obratila se i Ismiru Juski, tadašnjem ministru MUP-u KS, koji joj je izašao ususret.

- Kazala sam da ima videonadzor na spornoj raskrsnici. Međutim, ispostavilo se da kamera ne pokriva taj dio gdje sam udarena. Na kraju sam Šutala prijavila Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu – kazala je Ademović.

Naglasila je da policija nije nadležna da se izjašnjava o stepenu povreda.

bolnica-faksimil

Faksimil UKCS-a u kojem se vidi da je operirana

- Mene je u bolnici primio Amar Glodžo, tada stažista koji više ne radi u UKCS-u. On, kao stažista, nije se mogao izjasniti o povredama niti ima njegovog potpisa – pojašnjava Ademović.

Nema nedodirljivih

Ademović nam je kazala da su joj doktori s karlice vadili dio kosti kako bi mogli namjestiti nogu. 

- Ugrađeni su mi šarafi i metalna ploča koje ću izvaditi tek za godinu. Noga nema još punu funkciju, što mi otežava rad. Ja redovno idem i na teren, učestvovala sam i u rekonstrukciji mostova, silazila u vodu... Kako sada da to radim – pita se Ademović. 

Svojevremeno najmlađi doktor tehničkih nauka, o čemu je naš list već pisao, Ademović je kazala da se dugo dvoumila da li s ovom pričom izaći u javnost.

- Rodbina i prijatelji su me podržali, jer sam u pravu. Ne želim biti još jedna slučaj u nizu koji je zataškan i želim dokazati da nema nedodirljivih – zaključila je Ademović.

 

Ivica Šutalo: Ona laže, majka forsira!

Kontaktirali smo i Ivicu Šutala, inače člana Glavnog odbora stranke Demokratske fronte, koji nam je u telefonskom razgovoru odmah kazao da Naida Ademović ne govori istinu.

- Ona laže! Prvo, meni je bilo zeleno svjetlo. Čekao sam drugo vozilo da skrene i kada sam krenuo, ona je zakoračila. Zakačio sam je karambolkom. Izašao sam iz vozila i rekao: „U šta gledaš, vidiš da ti je crveno“. Ona se žalila na bol u nozi te sam je prevezao u KUM. 
Nije tačno da je ona pozvala policiju, jer je to uradio dežurni ljekar. Čekali smo snimak noge, ljekari su joj imobilizirali nogu te smo s policijom, koja je došla u međuvremenu, otišli svi zajedno na lice mjesta, gdje je obavljen uviđaj i uzete izjave. Njena majka je tada ometala policajce, koji su je upozoravali. 

ivica-5

Šutalo: Meni je bilo zeleno svjetlo 

Tražio sam snimak s kamere, ali taj dan je bila magla, a nije još bila upaljena javna rasvjeta, tako da snimak nije bio od pomoći. Na kraju sam platio prekršajni nalog i to je sva priča i istina. Ne znam zbog čega njena majka ovo sve forsira, da li zbog neke materijalne koristi ili nečeg drugog, zaista ne znam. Koliko znam, ljekar joj je konstatirao lakše povrede, jer to policija ne može raditi. Da je imala teške povrede, na lice mjesta bi morao izaći dežurni tužilac, a to nije bilo u ovom slučaju – kazao je Šutalo dodajući da nije upoznat da ga je Ademović prijavila Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.