VIJESTI

Kolektiv uposlenika i Kolegij Tužilaštva BiH jednoglasno odbacio analizu sutkinje Corner i Misije OSCE-a

Saopćenje za javnost

Redakcija

20.6.2016

Kolektiv uposlenika i Kolegij Tužilaštva BiH jednoglasno je odbacio analizu sutkinje Corner i Misije OSCE-a. Iz Tužilaštva BiH saopćili su da je navodna analiza odbačena kao neutemeljena, neistinita, paušalna i zlonamjerna, jer joj nije cilj unapređenje procesuiranja ratnih zločina, već rušenje pravosudnih institucija, Tužilaštva BiH i ostvarenih rezultata.

Uposlenici Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine, ponosni su na ostvarene rezultate:

- norma od 159%

- kvalitet rada 94%

- osuđujuće presude u predmetima ratnih zločina više od 80%.

U 2015. godini, riješeni su svi predmeti Kategorije 2, odnosno najsloženiji predmeti koji su proslijeđeni iz Tužilaštva MKSJ, za najteže zločine u historiji čovječanstva.

Uposlenici Tužilaštva BiH uložili su velike napore u ostvarene rezultate, a brojka od više od 610 optuženih za ratne zločine, dovoljno govori o kvalitetu rada, kao i osuđujuće presude i izrečene pravomoćne kazne od 2087 godina zatvora, kaže se u saopćenju.

Kolegij uposlenika Tužilaštva BiH zatražit će od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da tokom današenjeg sastanka upozna ambasadore OSCE-a sa stavom Tužilaštva BiH da navodna analiza predstavlja grubo miješanje u neovisnost pravosuđa BiH.

Tužilaštvo BiH još jednom ističe da je otvoreno za saradnju sa svim partnerskim institucijama kojima je cilj napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, a ne destrukcija institucija i negiranje ostvarenih rezultata.