BIH

Kako da građani plaćaju RTV taksu kad to ne čine ni neki političari!

REAKCIJE Tragom izjava pojedinih parlamentaraca

R. H. / E. M.

20.6.2016

Bosna i Hercegovina je država apsurda i to je već odavno jasno. Zato je i sasvim normalno da pojedini poslanici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, bez imalo straha od posljedica, javno izjave da ne plaćaju RTV taksu i da je ne namjeravaju ni plaćati. 

Sistemske izmjene

- Ne plaćam RTV taksu, želimo sistemske izmjene koje će osigurati objektivno kreiranje informacija - kazala je zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišto i dodala da je pravo njene stranke da se bori za medij na hrvatskom jeziku.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, također ne ispunjava zakonsku obavezu. 

- Imamo jedan javni servis koji laže, ne plaćam RTV taksu, jer ne želim imati takav servis - kazala je Pandurević, dok je predsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bosić kazao da jedan dio građana BiH zbog uređivačke politike ne osjeća Javni servis kao svoj.

Zastupnik SDA Sadik Ahmetović ističe, pak, da je ovakvo ponašanje zastupnika, u najmanju ruku, sramotno.

ahmetovic-5

Ahmetović: Sramotno ponašanje 

- Oni ne samo da ne plaćaju RTV taksu nego, nažalost, pozivaju svoje birače da ne plaćaju i time urušavaju Javni servis. Što je najgore, oni putem programa javnih emitera pozivaju na neplaćanje istim tim emiterima. Da živimo u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, javnost bi ih natjerala da se povuku ili bi prvi stajali u redu da plate RTV taksu, kako ne bi ostali bez visokih plaća - kaže on.

Negativna poruka

Politički analitičar Srđan Vukadinović za “Avaz” navodi kako je nedopustivo da zastupnici, kao predstavnici naroda, na ovakav način šalju negativnu poruku da se ne moraju poštovati zakoni ove zemlje.

- Samim tim poslanici pokazuju da je još daleko vrijeme kada će sazrijeti svijest u ovom društvu da se treba poštivati zakon. Ovaj čin jasno pokazuje da mnogi zastupnici svojom političkom kulturom nisu dorasli zadatku koji su im glasači povjerili. Nije dobro da se razvije jedna takva klima u kojoj se otvoreno sugerira građanima da ne plaćaju RTV pretplatu, jer će se time dodatno usložnjavati problemi javnih emitera - kazao je Vukadinović.  

vukadinovic5

Vukadinović: Nisu dorasli zadatku  

SDA i SBB spriječili kolaps

Zastupnici SDA i SBB-a su, kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema, a prije svega BHRT-a, predložili izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojim bi se omogućilo finansiranje.

Prema prijedlogu koji su uputili Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB), predloženo je da RTV taksu naplaćuju telekom i kablovski operateri.