VIJESTI

BEHIĆI: Nismo mogli dozvoliti da nas Galijašević reketari!

EKSKLUZIVNO Prijavitelji korupcije u Bihaću govore za "Dnevni avaz"

S. D.

20.6.2016

Autor: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Renata i Amir Behić iz Bihaća, vlasnici firme “Behić Sanny Boy”, u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ otvoreno su progovorili kako su se odlučili prijaviti gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića koji je, kako tvrde, pokušao da reketari njih i njihovu kompaniju. Amir Behić koji je u saradnji s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona doveo do čina u kojem je Galijašević uhvaćen „in flagranti“ s označenim novčanicama, kaže da nije imao drugog izbora nego prijaviti sad već uhapšenog i gradonačelnika u pritvoru. 

Ponos i inat 

Uprkos tome što žive u zemlji u kojoj su rijetki oni koji se usude prijaviti korupciju, što je s obzirom na tretman prijavitelja ili zviždača kako se još zovu, nije ni čudo, Behići kažu da se ne boje posljedica onoga što su uradili. Naprotiv, ukoliko bi se ponovilo, sve bi isto napravili. 

O svim detaljima koji su doveli do hapšenja Galijaševića u interesu daljnje istrage ne mogu govoriti. No, tvrde da je gradonačelnik bio i dovoljno drzak i bahat i silovit u svojim namjerama da im bukvalno otme njihov radom stečeni novac. 

firma-5

Firma "Behić Sanny Boy"

- E, onda je proradio i ponos i inat, da ne dozvolite nekom da vam to radi i jedini izlaz iz te situacije je bio da ga prijavim. Ostalo su institucije preuzele na sebe, odnosno Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona i Federalna uprava policije, a dio priče o tome šta je uslijedilo već je poznat javnosti. Sada očekujem da institucije i nastave raditi svoj posao, ne samo u ovom nego i svim drugim slučajevima. Jer, činjenica je da nam je državu napala korupcija. I mi se svi moramo protiv toga boriti. Ovo je naš doprinos - kaže Amir Behić. 

Jedna istina 

Renata Behić dodaje kako su suprug i ona bili svjesni da mogu pristati da “ispune želju” gradonačelniku Galijaševiću i daju mu novac koji je tražio i da “zauvijek šute”. 

- Ali, mi nismo željeli pristati na to. Izabrali smo da se borimo protiv takvog načina ucjene ne samo nas nego i drugih koji će sigurno progovoriti o svojim iskustvima. Zasigurno da smo mi sad najviše izloženi i da postoji, nasreću, manjina onih koji pokušavaju naći neku drugu pozadinu. A istina je samo jedna. Nismo dozvolili i nećemo to nikome dozvoliti da mi i naši radnici pošteno radimo, a da nam drugi to otimaju. Uz to riječ je o čovjeku koji je na čelu grada i morao bi biti uzor i oličenje poštenja. Uostalom, on se na to i zakleo i obavezao. I državi i nama građanima - ističe Renata Behić. 

galijasevic

Galijašević: Uhvaćen "in flagranti"

Emdžad Galijašević uhapšen je prošle sedmice i određen mu je jednomjesečni pritvor kao i njegovom savjetniku Smailu Toromanoviću, dok su Galijaševićeva supruga Adelaida i načelnik Službe za komunalne djelatnosti grada Bihaća Jasmin Stambolija pušteni na slobodu. Galijaševiću se stavlja na teret da je od Behića tražio 10.000 KM ili 10 posto kako bi naložio da Grad Bihać isplati ranije postojeći dug od 100.000 KM njegovoj firmi. 

U ovom predmetu su provedene posebne istražne radnje te su novčanice bile označene, zahvaljujući upravo Behićima, što je i glavni dokaz da nisu pristali da bilo koga podmićuju. Policija je nakon primopredaje novca ušla u Galijaševićev kabinet i uhvatila ga na djelu. 

 

Nadamo se da dolaze drugačija vremena 

Behići su, osim što su uspješni poduzetnici, roditelji dvoje djece. I zbog njih i zbog sebe, kažu, nije im namjera bila da u ovoj priči postanu medijske ili bilo kakve druge „zvijezde“. 

- Iskreno se nadamo da će ovaj slučaj biti okončan u skladu sa zakonom i da će pobijediti pravo i pravda i da niko više od poduzetnika neće biti primoran da mora učiniti ovo što smo mi. Nadamo se da za sve nas dolaze drugačija vremena u kojima ćemo svi mi koji imamo obaveze prema gradu, Kantonu i državi imati i ista prava. Bez pokušaja da nas bilo ko ucjenjuje - kategorični su Behići.