NOGOMET

EURO 2016: Francuska remijem protiv Švicarske ovjerila prvo mjesto, Albanija ispisala historiju

Dvije utakmice grupe A

A. TIRO

19.6.2016

U posljednjem trećem kolu grupa A na Evropskom prvenstvu večeras su odigrane dvije utakmice.

Domaća selekcija Francuske je u Lilleu igrala protiv Švicarske, a na kraju susret je završio 0:0.

Izabranici Didiera Deschampsa očigledno zadovoljni bodom, nisu srljali u večerašnjoj utakmici, a mogli su do tri boda, da su imali malo više sreće, ali i prisebnosti.

Treba naglasiti kako je Francuska u prvom dijelu čak dva puta pogađala okvir gola, a oba puta u glavnoj ulozi bio je Pogba.

U drugom poluvremenu Francuska je nastavila gdje je stala. Redali su se promašaji Griezmanna, ali i Poyeta koji je pogodio prečku, treću na susretu. Završilo je 0:0, što je na kraju značilo i veliko slavlje za obje selekcije, koje su se plasirale tako u drugi krug. Francuska kao prvoplasirana sa sedam bodova, dok Švicarska ima pet.

U drugom susretu Albanija i Rumunija igrale su meč koji je bio od izuzetnog značaja za obje selekcije. Na kraju je Albanija zabilježila historijsku pobjedu a rezultat je bio 1:0.

U prvih 20-ak minuta Rumunija je nekoliko puta opasno zaprijetila Berishi, ali rezultat se nije mijenjao.

Ipak rezultat se mijenja u finišu prvog djela kada Sadiku pogađa glavom za veliko slavlje svojih saigrača.

U drugom dijelu mogli smo vidjeti napade Rumunije koja je nastojala doći do izjednačenja. Ipak najbliži su bili u 76. minuti kada je Andone pogodio prečku. Ostalo je na kraju 1:0 za Albaniju, koja će ipak morati pričekati kraj grupne faze kako bi saznali da li su se plasirali u drugi dio takmičenja kao najbolja trećeplasirana ekipa.

95' Kraj utakmice u Lyonu. Selekcija Albanije je upisala i historijsku pobjedu, prvu ikada na Evropskim prvenstvima, pobijedivši Rumuniju 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Sadiku u 43. minuti susreta. Albanija će morati čekati kraj svih utakmica grupne faze kako bi znali da li su se plasirali u drugi dio EP.

90' Kraj utakmice u Lilleu. Francuska i Švicarska su remizirali, a bilo je 0:0. U ovoj grupi domaća selekcija na kraju je završila kao prvoplasirana, dok je Švicarska druga.

85' Velika prilika za Albaniju. Nakon kornera, odlično je šutirao

80' Ostalo je još 10 minuta regularnog dijela na večerašnjim utakmicama. Francuska i Švicarska i dalje igraju 0:0, dok je Albanija vrlo blizu prve pobjede na Evropskim prvenstvima.

76' Nova šansa za Rumuniju, koja kao da se ugledala na Francusku. Odlična akcija igrača Rumunije, ali Andone pogađa prečku. Kakva prilika.

75' Kakva šansa za Francusku i ponovo je prečka spriječila gol. Sjajno je Sissoko prošao po strani i ubacio u šesnaesterac, a u naletu odlično šutirao Payet, međutim na njegovu žalost lopta pogađa prečku. I dalje je 0:0.

70' Bez nekih velikih prilika na obje utakmice. Uglavnom se igra na sredini terena.

60' Veliki pritisak Rumunije koja nastoji što prije doći do poravnanja rezultata. Istovremeno Payet u selekciji Francuske je zamijenio Komana.

57' Nova šansa za Francusku. Sjajan dupli pas Gignaca i Griezmanna, ali udarac napadača Atletico Madrida brani opet Sommer.

pogba-1

52' Prvi udarac Gignaca u okvir gola u večerašnjoj utakmici, ali njegov šut Sommer dobro brani. I dalje je rezultat 0:0.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na večerašnjim utakmicama.

Završeno je prvo poluvrijeme na večerašnje dvije utakmice.

U Francuskoj domaća selekcija je bila mnogo bolja od Švicarske koja se odlučila na kontra napade. Deschamps je odlučio odmoriti neke od glavnih igrača, ali i pored toga Galski pijetlovi su bili mnogo bolji.

Treba izdvojiti tri odlična pokušaja Paula Pogbe, od čega su dva završila na prečki.

U drugom susretu između Rumunije i Albanije u prvom dijelu prvog poluvremena gledali smo dominaciju Rumunije koja je igrala mnogo bolje, a Berisha je bio kao na streljani.

Ipak vodstvo Albanije nagovijestio je nestvaran promašaj Ljenanija koji je prebacio prazan gol. Međutim 20-ak minuta kasnije Albanija stiže do historijskog gola na Evropskom prvenstvu, a strijelac je bio Sadiku.

sadiku-1

Trenutak kada je Sadiku doveo Albaniju u vodstvo

45' Kraj prvog poluvremena na večerašnjim utakmicama. Francuska i Švicarska igraju neriješeno 0:0, dok Albanija vodi protiv Rumunije 1:0.

44' GOOOOOOOOOOOOOOOOOL Albanija vodi 1:0, a strijelac je Sadiku. Kakav sjajan ubačaj i loša procjena golmana Tatarusanua. Odličan gol Sadikua. Prvi gol u historiji za Albaniju na Evropskim prvenstvima.

34' Nova velika prilika za Albaniju. Memushaj se sjajno oslobodio jednog defanzivca Rumunije i dobro šutirao, ali Tătăruşanu dobro brani njegov šut.

30' Pola sata igre na večerašnjim utakmicama. I Albanija i Švicarska su se donekle oslobodile pritiska i sada igraju mnogo otvorenije protiv Rumunije odnosno Francuske, ali rezultat je i dalje 0:0.

23' Kakva šansa za selekciju Albanije. Nestvarno.. Odlična kontra reprezentativaca Albanije, ali je Lenjani promašio prazan gol. Kakva prilika za Albaniju.

20' Nema golova na večerašnjim utakmicama, ali se imalo vidjeti mnogo prilika i dobrih akcija. Francuska je dva puta pogodila okvir gola, a u drugom susretu Rumunija diktira tempo.

francuzi-3

17' Pogba rešeta gol Sommera, ali na njegovu žalost ponovo se ispriječila prečka. Nema ni sreće francuski veznjak.

15' Rumunija na početku susreta mnogo bolja od Albanije. Još jednu dobru šansu propušta Alibec koji šutira pored gola Berishe.

14' Nastavlja se opsada gola Švicarske. Ponovo su u glavnim ulogama bili Pogba i Sommer, i opet švicarska jedinica izlazi kao pobjednik.

12' Prva velika šansa za Francusku, ali dobar udarac Pogbe odlično brani golman Sommer. Lopta je kasnije i pogodila prečku.

francuzi-5

8' Opasna situacija pred golom Francuske, ali Pogba je na kraju uspio raščistiti situaciju.

6' Migjen Basha zaradio je žuti karton nakon prekršaja nad rumunskim reprezentativcem Ovidiu Hobanom na sredini terena.

5' Novi pokušaj Rumunije izvan kaznenog prostora, ali na svom mjestu je albanski golman Etrit Berisha.

3' Bilježimo prvi šut Rumunije, koji je prema golu Albanije uputio Stanciu.

albanija-3

2' Francuska će izvesti prvi korner.

1' Počeli su mečevi u Lilleu i Lyonu.

20.56 Na klupi švicarske reprezentacije nalazi se Sarajlija Vladimir Petković. Svoju profesionalnu nogometnu karijeru započeo je 1981. godine u FK Sarajevo, gdje je igrao u generaciji Safeta Sušića, Husrefa Musemića, Muhidina Teskeredžića... Osim u klubu sa Koševa, sa kojim je osvojio prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1984/85., kao nogometaš igrao je i u Rudaru iz Prijedora, slovenačkom Koperu, zatim švicarskim klubovima Sion, Chur, Martigny-Sports, Bellinzona, Locarno i Buochs.

vladimir-petkovic

20.53 U toku je intoniranje himni Francuske i Švicarske, te Rumunije i Albanije.

20.52 Igrači četiri reprezentacije izlaze na terene. Uslijedit će intoniranje nacionalnih himni.

20.49 Svoj večerašnji meč Francuzi i Švicarci igraju u Lilleu na stadionu "Pierre Mauroy", čiji je kapacitet 49.822 gledatelja.

pierre-mauroy

20.47 Rumunija i Albanija večeras će igrati na stadionu "Stade de Lyon", kapaciteta 58.000 sjedećih mjesta.

stade-de-lyon

20.39 Glavni sudija večerašnjeg duela Francuza i Švicaraca je Damir Skomina iz Slovenije, a pomoćnici su mu zemljaci Jure Praprotnik i Robert Vukan.

navijaci-svicarske

navijaci-francuske

20.36 Meč Rumunije i Albanije večeras će suditi Pavel Královec iz Češke, a njegovi pomoćnici bit će Roman Slyško iz Slovačke i Tomáš Mokrusch iz Češke.

navijaci-albanije

navijaci-rumunije

20.29 Večeras su na rasporedu dvije utakmice grupe A na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Derbi večeri je svakako utakmica između domaćina i Švicarske.

Domaćini su se već plasirali u četvrtfinale Eura nakon dvije pobjede koje su zabilježili u prva dva susreta. U uvodnom meču Galski pijetlovi savladali su teže od očekivanog Rumuniju rezultatom 2:1, a u drugom susretu pala je i Albanija rezultatom 2:0.

Francuska nije poražena u susretima protiv Švicarske u prethodne tri utakmice na velikim takmičenjima, Galski pijetlovi slavili su na Euru 2004. i na SP 2014., dok su 2006. godine na SP u Njemačkoj remizirali.

Posljednja pobjeda Švicarske protiv Francuske desila se davne 1992. godine u Lozani.

Sastavi za večerašnju utakmicu:

FRANCUSKA: Lloris; Jallet, Rami, Koscielny, Evra; Cabaye, Sissoko, Pogba; Griezmann, Gignac, Coman

svlacionica-francuske

ŠVICARSKA: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Behrami, Xhaka, Džemaili; Shaqiri, Embolo, Mehmedi.

svlacionica-svicarske

Švicarska se nalazi na drugom mjestu u grupi i potreban joj je bod da se plasira dalje. Švicarska je u prvom susretu Eura savladala Albaniju, a sa Rumunijom odigrala 1:1.

Albanija se susrela sa Rumunijom 16 puta, više nego bilo kojom drugom reprezentacijom. Od toga zabilježili su dvije pobjede, četiri remija, a 10 puta slavila je Rumunija.

2

Navijači Albanije pred stadionom Stade de Lyon

I Albanija i Rumunija još uvijek mogu da se plasiraju među 16 najboljih i sigurno će jurišati na pobjedu u večerašnjem duelu.

Sastavi za večerašnju utakmicu:

RUMUNIJA: Tătăruşanu, Măţel, Hoban, Chiricheş, Alibec, Stanciu, Prepeliţă, Stancu, Popa, Grigore, Săpunaru

svlacionica-rumunije

ALBANIJA: Berisha, Lila, Lenjani, Hysaj, Agolli, Basha, Memushaj, Sadiku, Mavraj, Arlind Ajeti, Abrash

svlacionica-albanije

Albaniji je prijeko potrebna pobjeda kako bi se plasirali dalje, dok je teoretski Rumuniji dovoljan i bod i da sa ukupno dva boda ode u naredni krug takmičenja.

Rumunija bi čak mogla završiti na kraju kao drugoplasirana ukoliko Francuska slavi u Lilleu nad Švicarskom, ali pod uslovom da Rumunija slavi sa golom razlike ili postigne više golova od Švicarske.

Za Rumuniju neće moći igrati Pintilli zbog povrede Bedra, dok u Albaniji Kukeli nema pravo nastupa zbog žutih kartona.