BIH

KREKINI RUDNICI Prvi put u posljednjih pet godina moglo bi biti iskopano 180.000 tona uglja

Povećava se proizvodnja

Autor:A. HADŽIĆ

19.6.2016

Već nekoliko dana u Rudniku Mramor u Tuzli traje prebacivanje dosadašnjeg širokog čela na drugo otkopno mjesto, čime je djelimično usporen iskop uglja u ovom rudniku.  

Premještanje širokog čela, saznajemo, moglo bi potrajati najmanje četrdeset dana i rudari čine maksimalne napore da što prije uspostave novo otkopno polje, kako bi mogli doći do održive proizvodnje uglja od najmanje hiljadu tona na dnevnoj bazi.

- Ulažemo maksimalne napore da postignemo što veću proizvodnju i na kopovima Dubrave i Šikulje i u Rudniku Mramor. Za prvih petnaest dana ovog mjeseca, prvi put u posljednjih pet godina, Kreka je proizvela više od 95.000 tona uglja, što nam daje nadu da ćemo ovoga mjeseca ostvariti željenu proizvodnju od 180.000 tona. Vjerujem da bi maksimalnim zalaganjem i unutrašnjom reorganizacijom problemi koji opterećuju rudnike Kreka mogli biti prevaziđeni - kazao nam je Fikret Mehić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka. 

mehic-fikret-portret-predsjednik-sindikata-rudnika-kreka-12-11-2009

Mehić: Prevazići probleme

Informacije da bi moglo doći do izdvajanja Rudnika Šikulje u Lukavcu iz sastava Kreke, što bi, sigurno, usložnilo i onako tešku situaciju u rudnicima, Mehić je odbio komentirati.

- To su samo priče i ja mislim da ih šire oni koji ne misle dobro ni sebi ni kolektivu u kome rade. Ja znam da kolege u Šikuljama predano rade kao i svi drugi kako bi se Kreka proizvodno održala. Uspijemo li proizvoditi planiranih 180.000 tona, Kreka bi mogla pokrivati sve tekuće obaveze i u doglednom vremenu početi vraćati i dugove koje ima. Započela je i reorganizacija i administracije Kreke, gdje će određeni broj radnika biti prekvalificiran za rad u proizvodnji - poručio je Mehić.