VIJESTI

POTVRĐENO ZA AVAZ: Jerko Ivanković Lijanović izašao iz pritvora

Advokatica Mirna Delalić za naš list

M. AŠČIĆ

18.6.2016

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH napustio je danas pritvorsku jedinicu u Tuzli, potvrdila je za "Avaz" njegova advokatica Mirna Delalić.

Ivanković će se tako, kako nam je pojasnila Delalić braniti s slobode, a na osnovu odluke koju je na prijedlog odbrane donio Kantonalni sud u Tuzli.

Jučer je održano ročište na Kantonalnom sudu u Tuzli po prijedlogu Tužilaštva TK da se Lijanoviću produži pritvor.

No, naš prijedlog je bio da se on pusti iz pritvora i to je Kantonalni sud u Tuzli na kraju i uvažio.

- On je već pušten, napustio je pritvorsku jedinicu. Smatrali smo da nema razloga da ostaje u pritvoru jer je suđenje već počelo, a saslušana je i većina svjedoka Tužilaštva TK- rekla nam je Delalić.

Prema njenim riječima, Lijanoviću su određene mjere zabrane.

- Ne smije se sastajati s optuženima u ovom predmetu, a sud je je donio i mjeru zabrane sastajanja s printanim i elektronskim medijima – rekla je Delalić.

Lijanoviću se sudi  po optužnici Tužilaštva TK da je  počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.