OSTALI SPORTOVI

Ruski atletičari bez Olimpijskih igara!

IAAF nije ukinula suspenziju

(Aj. B.)

17.6.2016

Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije ukinula suspenziju ruskim atletičarima i oni neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju! Atletičari iz Rusije će tako propustiti predstojeća međunarodna takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Rio de janeiru, prenijeli su britanski mediji.

Kako su naveli BBC i Guardian, komisija IAAF odlučila je da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima, nametnutu prošlog novembra poslije izvještaja komisije Svjetske anti-doping agencije (WADA) o sistemskom dopingu koji je finansirala i podržavala država. IAAF je tada saopštila da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme.

Rusija je u novembru saopštila da je potpuno posvećena reformama.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko se nedavno izvinio jer državni anti-doping sistemi nisu uhvatili sportiste koji varaju, ali je negirao da je država prikrivala i sponzorisala doping.

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) John Kouts nedavno je rekao da bi ruski atletičari trebalo da ostanu suspendovani i da im ne bi trebalo dozvoliti da učestvuju na Igrama u Riju ovog ljeta.

Međutim, MOK može da dozvoli ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama od 5. do 21. augusta. Čelnici MOK-a će se okupiti u utorak i razmotriti slučaj, pošto su pojedini zabrinuti da bi suspenzijom mogli da budu kažnjeni i čisti sportisti.