NOGOMET

PUTIN: Kako to da 200 Rusa prebije više hiljada Engleza?

Ruski predsjednik osudio huligansko nasilje

Onasa

17.6.2016

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je danas huligansko nasilje na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj i upitao se ironično "kako 200 Rusa mogu da prebiju hiljade Engleza".

"Nasilje ruskih i engleskih navijača je budalaština. Sad kad sam to rekao, moram da kažem i da ne razumijem kako 200 naših navijača može da prebije nekoliko hiljada Engleza. Mislim da se više pažnje pridaje tučama navijača, a manje fudbalu. Žao mi je što je tako", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ruski predsjednik je pozvao i francuske vlasti da zakon primjenjuju jednako na sve umiješane u nasilje.

"Pristup organa vlasti bi trebalo da bude isti za sve izgrednike", rekao je Putin.

Ruske vlasti su posljednjih dana kritikovale hapšenje ruskih navijača, naročito onih uhapšenih u blizini Kana. U tuči navijača prošle subote u Marseilleu između Rusa i Engleza povrijedjeno je 35 osoba, od kojih su skoro svi Britanci. Među njima je i dvoje teže povrijeđenih.

Francuske vlasti su u utorak u Kanu uhapsile 43 osobe. To je izazvalo diplomatske tenzije sa Moskvom, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je da je to apsolutno neprihvatljivo.

Juče je troje ruskih huligana osuđeno na zatvorske kazne od godinu dana, godinu i po i dvije godine. Oni su odmah proslijeđeni na izdržavanje kazne. Krivični sud u Marseilleu je od početka Eura osudio još devet osoba: šest Engleza, dva Francuza i jednog Austrijanca na kazne od mjesec dana do godinu dana zatvora.