BIH

AVAZ U POSJETI KPZ-u: Iako robijaju, zatvorenice se šminkaju i idu frizeru!

Slobodne dane u Istočnom Sarajevu odbrojava 15 zatvorenica

Autor:T. ĐEVIĆ

17.6.2016

Kaznenopopravni zavod Kula u Istočnom Sarajevu, u kojem dane do slobode odbrojava 15 zatvorenica, jedina je ustanova ovog tipa u Republici Srpskoj. U objektu, čiji je kapacitet 22 mjesta, najmlađa osuđenica ima 20 godina, a najstarija 63. Iza rešetaka su završile zbog različitih krivičnih djela, od prometa droga do ubistava. Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je ovaj zavod, a o načinu život u ograničenom prostoru razgovarali smo s Jelenom Elez-Simović, rukovodiocem Odjeljenja, i Dejanom Golub, pedagogom u Službi tretmana. 

Različita djela

- Ovdje su smještene žene koje iza sebe imaju različita krivična djela, visine kazne i starosne dobi. Najkraće su do mjesec-dva, a najduža koja se ovdje tretira je 20 godina za ubistvo. Jedna trećina populacije ovdje je zbog ubistava – kazala je Elez-Simović.

Različite aktivnosti i sekcije koje im se nude dio su njihove svakodnevice. No, nakon izricanja presude i dolaska u zatvor, život se mijenja iz korijena.
 
- Najbolniji je prvi moment, ali nakon izvjesnog vremena osuđenice se pomire s kaznom i uopšte tom novonastalom situacijom. Najteži dio je odvojenost od djece i porodice – navodi Elez-Simović.

zatvor-zenski-lukavica-22

Elez-Simović i Golub: I sve zaposlenice su žene
 
Kako bi se smanjila deprimiranost, zatvorenicama su na raspolaganju različite aktivnosti poput šivanja, crtanja, uređenje plastenika i cvjetnjaka.
 
- Osuđenice se bave i izradom ukrasnih kutija, slika... Zakonski smo obavezni da im obezbijedimo obrazovanje, ali do sada nismo imali potrebe, jer one dođu sa završenom školom - kazala je Golub. 

Obavezan je kućni red koji podrazumijeva ustajanje u šest sati, vikendom u sedam, a svjetla se gase u 22 sata. Svi uposlenci ove ustanove također su žene.

Zatvorenice pokazuju želju za uljepšavanjem, dozvoljeno im je da se šminkaju, a jednom mjesečno omogućene su im usluge frizera. Na raspolaganju im je i kompletna zdravstvena zaštita.
 
Bebe u zatvoru

Bilo je i slučajeva da su u ovaj zatvor dolazile i osuđenice koje su u tom momentu u drugom stanju.

- Majke i novorođenčad uvijek su izdvojeni od drugih lica, a djeca ostaju ovdje do druge godine života - navodi Elez-Simović. 

I osuđenice imaju pravo na bračne ili slobodne posjete.

- To traje do pet sati i ona je bez nadzora, u posebnim prostorijama – kaže Elez-Simović.

Za nedolično ponašanje predviđene su i disciplinske kazne koje ovdje nisu česte i uglavnom se odnose na pokušaj unošenja mobilnih telefona ili alkohola. 

Naknada za rad

Zatvorenice su i radno angažirane, najčešće u vešeraju, kuhinji, na održavanju čistoće...

- One koje nisu visokorizične mogu raditi u restoranu. Dobivaju mjesečnu naknadu i imaju pravo da svojim novcem raspolažu kako žele. Postoji i zatvorska prodavnica mješovite robe. Visina naknade zavisi od obima posla, koeficijenta i vremena koje se provede na nekom od poslova - govori Elez-Simović.