NOGOMET

SPRIJEČENA KATASTROFA Policija zaustavila hrvatske navijače koji su htjeli izazvati prekid utakmice

Dan odluke

(N. K.)

17.6.2016

Spremaju li se protiv Češke neredi s konačnim ciljem izbacivanja Hrvatske s Eura? Kada god su se navijački neredi najavljivali, najčešće se nije dogodilo ništa, ali priča o Torcidi u Saint Etienneu je sve samo ne novinarska patka, pišu Sportske novosti.

Već dugo se nagađa o namjerama navijača Hajduka da izazovu nerede na Euru. Jer, to je, eto, njihov način borbe protiv HNS-a. Suludo? Maloumno? Malo je reći...

I u HNS-u su čuli za scenarij koji im se sprema protiv Češke, ali su procijenili kako je najbolje ignorirati priču jer smatraju kako bi nekim javnim apelom samo dolijevali ulje na vatru. Uostalom, zamislite scenu da Ćorluka, Modrić, Rakitić i Srna moraju javno moliti svoje "navijače" da im ne stvaraju nered?

Uglavnom, priča kaže kako je Torcida iskoristila dobre relacije s navijačima Saint Etiennea te su im ovi nabavili ulaznice za utakmicu, vjerojatno ih i "opremili" u skladu s namjerama da se izazovu neredi i eventualan prekid. Takve indicije već neko vrijeme kolaju navijačkim krugovima i internetskim forumima.

Bilo je dovoljno vremena da policija reagira. Oni, s druge strane, tvrde da su poduzeli sve "potrebne mjere" i radnje iz nadležnosti rada policije prvenstveno s ciljem utvrđivanja vjerodostojnosti same informacije, otkrivanja i sprečavanja eventualnih pripremnih radnji te samog pronalaženja i sankcioniranja planera i mogućih izvršitelja takvih djela.

Isto tako, naglasili su kako je intenzivirana saradnja policije i drugih aktera sigurnosnog sistema te je u okviru međunarodne policijske saradnje, a putem hrvatskog tima policijskih službenika koji borave u Francuskoj izvršena razmjena svih sigurnosno-relevantnih informacija i podataka.

U policiji drže bitnim napomenuti da je izvođenje svih mjera osiguranja utakmice u nadležnosti Francuske kao organizatora.

No, bilo bi puno lakše da je policija na vrijeme locirala potencijalne huligane i osujetila njihove planove. Potencijalni huligani sasvim sigurno su na popisu 326 osoba kojima je onemogućena kupovina ulaznica za utakmice u kojima nastupa reprezentacija Hrvatske na Euru, a čija su imena dostavljena domaćinu na zahtjev francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Za sada je francuska policija locirala tek jednu osobu s tog spiska, i to u zračnoj luci u Parizu te mu spriječila ulazak u Francusku.

Isto tako, granična policija zaustavila je kombi vozilo s više osoba, u kojem su pronađeni "predmeti koje nije dozvoljeno posjedovati prilikom putovanja na sportska takmičenja". Nad njima se trenutno provodi kriminalističko istraživanje.

Hrvatska policija očekuje 10 hiljada hrvatskih navijača u Saint Etienneu, a do četvrtka su imali informacije o tri čarter leta prema Francuskoj.