SREDNJOBOSANSKI KANTON

UČENICI U JAJCU SLOŽNI: Ne želimo podjelu škola!

Održan sastanak Vijeća učenika srednjih škola

(D. K.)

16.6.2016

Vijeće učenika srednjih škola u Jajcu “Nikola Šop” i Srednje strukovne škole “Jajce” održali su radni sastanak kako bi izrazili svoje mišljenje oko eventualne podjele škola u ovom gradu.

Na sastanku niko od profesora i direktora pomenutih škola nije prisustvovao.

Učenici su izrazili želju da ostanu u ovakvom sastavu kao do sada, a u svojoj odluci su jednoglasni.

- Ne želimo da se širi nacionalizam među učenicima pred kojim je svijetla budućnost. Rivalstvo koje se stvara tom podjelom neće nas odvesti do boljeg obrazovanja kao ni boljih odnosa među ljudima. Ravnopravnost treba da se ističe u ovom gradu i u ovim školama. Zato ne želimo podjelu - poručili su učenici.

S obzirom na to da je vrijeme raspusta, njihova priča nastavlja se u idućoj školskoj godini.

- Škole su pod kontrolom vladajućih stranaka, koje smatraju da djeca trebaju biti odvojena, jer misle da bi zajedničko pohađanje srednje škole ugrozilo njhovo pravo na identitet i jezik. Svi dobro znamo da to nije istina. Lokalna vlast treba stvarati uvjete kako bi ostali da živimo u ovom gradu. Mnogi naši sugrađani otišli su trbuhom za kruhom gdje im ne treba ni jedan ovaj jezik - izjavio je jedan od učenika SSŠ “Jajce” za portal jajce-online.com.

Podsjećamo, zastupnici u Skupštini SBK podržali su incijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mješovite srednje škole u Jajcu koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Nastava bi se izvodila u prostorijama Srednje škole “Nikola Šop” ili u aneksu zgrade Osnovne škole “Berta Kučera".

U jajačkim školama nastava se izvodi prema hrvatskom planu i programu, ali nesmetano se izučava bosanski ili hrvatski jezik kao maternji, piše portal jajce-online.com.