LIFESTYLE

Jack Ma: Kineske kopije nekad su bolje od originala

Osnivač kineske megakompanije Alibaba

(Aj. B.)

16.6.2016

Jack Ma, osnivač kineske megakompanije Alibaba, i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, održao je govor na investicijskom forumu svoje kompanije. Nije tajna da se Alibaba kao jedna od najvećih internetskih trgovina aktivno bori protiv krivotvorina, te da su po tom pitanju pod stalnom paskom velikih proizvođača brendirane robe kao i regulatornih agencija diljem svijeta.

Međutim, Jack Ma je u spomenutom govoru zauzeo ponešto drugačiji stav. Prema njemu, osnovni je problem u tome što danas krivotvorine i kopije često nude bolju kvalitetu i bolju cijenu od "originalnih" proizvoda s nekim zvučnim imenom.

"Sve to dolazi iz potpuno istih tvornica, od istih sirovih materijala, samo što neki ne koriste ta imena" – izjavio je Jack Ma, prenosi Bug.hr.

Njegova je izjava za sobom povukla velike reakcije na društvenim mrežama. Smatra se da su ove, gotovo pa pohvale krivotvorinama, reakcija na nedavnu situaciju kada je nekoliko velikih modnih kuća obustavilo suradnju s međunarodnom udrugom za borbu protiv krivotvorina – i to upravo zbog činjenice da je Alibaba primljena u tu koaliciju. Tiffany, Michael Kors i Gucci smatraju da Alibaba ne čini dovoljno kako bi se spriječila trgovina kopijama na njihovim webshopovima.

Jack Ma, pak, stoji pri tome da su oni glavni borci protiv krivotvorenja, no da će njega uvijek biti, ma koliko se svi protiv toga borili.