HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Među đacima najzastupljenije emocionalno nasilje

Konferencija o prevenciji maloljetničke delinkvencije

M. SMAJKIĆ

16.6.2016

U osnovnim i srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona najviše je zastupljeno emocionalno nasilje, koje podrazumijeva ruganje, ismijavanje i izazivanje, a poslije toga slijedi fizičko nasilje.

Pokazali su to rezultati istraživanja u školama u HNK kojim je obuhvaćeno ukupno 15.000 ispitanika u 45 škola, od čega 5.107 roditelja, 3.106 učenika razredne nastave i 2.669 učenika predmetne nastave.

Važna poruka

Tako su rezultati ovog izvještaja te nacrt strategije i akcionog plana za prevenciju nasilja i maloljetničke delinkvencije u školama na području HNK bili tema jučerašnje konferencije pod nazivom “Nula posto tolerancije nasilju u školama“ održane u Mostaru, a u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Prema riječima resornog ministra Rašida Hadžovića, analiza pokazuje da i roditelji i djeca smatraju da je porodica najodgovornija za ponašanje djece, ali, kako je naveo, to svakako ne umanjuje značaj i ulogu škole.

nasilje-gosti

Veliki interes za jučerašnji skup

 - Ovi rezultati predstavljaju bazu na osnovu koje će se planirati aktivnosti u narednom periodu - kazao je Hadžović i podsjetio na to da su škole, prema Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja u školi, koji je objavljen 2012. godine, dužne uraditi akcione planove prevencije i uvrstiti ih u svoj godišnji program rada.

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moor) potcrtao je da je nasilje neprihvatljivo, bilo da je riječ o ulici, kući ili školi. 

 - To je važna poruka koju svi moramo poslati. Škole moraju biti bez bilo kakvog oblika nasilja, a među učenicima mora biti više tolerancije - rekao je Mur.

On je, također, pohvalio mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića, koji je inicirao uspostavu radne grupe koja je imala zadatak da izradi Akcioni plan za sprečavanje nasilja i maloljetničke delinkvencije na nivou gradu, a koji će poslužiti kao osnova za izradu kantonalne strategije.

Napraviti ambijent

- Ovo je prije svega rad na prevenciji i vjerujem da će ovakvi skupovi u Mostaru i HNK dati rezultate koje svi očekujemo, a to je sigurnost djece. Maloljetnička delinkvencija kao društveni problem nije samo problem u BiH već u cijelom svijetu, ali mi, građani koji smo imali mirno djetinjstvo, želimo da naša djeca budu sigurna i stoga bih pozvao sve roditelje, učenike, pedagoške i prosvjetne radnike da napravimo ambijent sigurnog življenja za mlade ljude - istakao je Bešlić. 

Utjecaj tehnologije

Pedagoginja Srednje medicinske škole Mostar Aida Tucović, članica Radne grupe, istakla je da je, kada je riječ o nasilju, utjecaj tehnologije, odnosno interneta i društvenih mreža zaista veliki.

 - I kada pogledamo crtane filmove, i oni su puni nasilja i, nažalost, sve to na neki način motivira djecu da rade neke negativne stvari - kazala je Tucović.