BIH

Nevladine organizacije pomažu školovanje romske djece

Udruženja "Obrazovanje gradi BiH"

Fena

16.6.2016

Izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak i Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovor za projekt "S obrazovanjem u budućnost-XII", a radi stipendiranja sto učenika srednjih škola i 15 studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2016./2017. godini.

U 11 godina realizacije tog projekta najviše sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH, ali i drugih donatora i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" učenicima i studentima romske nacionalne manjine iz 45 mjesta u BiH podijeljeno je 1.240 stipendija vrijednosti 1.120.220 KM.

Na današnjem događaju Jovan Divjak zaželio je sreću stipendistima, ali i pohvalio namjeru donatora da im pomognu da, redovnim i kvalitetnim obrazovanjem, postanu korisni članovi društva. To, kako je kazao, nije jednostavno jer BiH još nije ekonomski stabilna da bi svakome bilo osigurano ono što i želi.

Podsjeća i to da je Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", osim obaveza iz projekta "S obrazovanjem u budućnost", djeci i mladim romske nacionalne manjine omogućavalo ljetovanje, kao i sudjelovanje u projektu psihosocijalne rehabilitacije, projektu iz oblasti ljudskih prava, pomoć u školskom priboru i sportskoj opremi, humanitarnu pomoć....

Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo BiH istaknuo je važnost poticanja školovanja djece romske nacionalne manjine koji potom uzvraćaju dobrim rezultatima ostvarenim u tom procesu.  

- U interesu nam je da svojim primjerom pokažemo i vladinim nadležnim institucijama da, ako budu pružali podršku, zauzvrat mogu očekivati kvalitetu i dobre rezultate. Bitno je da ovo društvo gradimo na temeljima obrazovanja. To je skup proces i moramo omogućiti jednake šanse za obrazovanja za svu djecu u BiH - kazao je.  

Ističe da su oni svojim primjerom pokazali da je to moguće te da su tako srušene i predrasude o tome da djeca iz romskih zajednica ne žele da se školuju.

U odnosu na ukupan broj stipendista od školske/akademske 2005./2006. godine mlade Romkinje zastupljene su sa 47 posto što, kako je rečeno, uvjerljivo ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanjem.

U školskoj 2015./2016. godini, Fond otvoreno društvo BiH, Comite catolique contre la Faim et pour Development (Francuska) i Belma Zukić (Švedska) stipendiranjem u vrijednosti 134.800 KM podržali su redovno školovanje 135 učenika i studenata romske nacionalne manjine.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" za 22 godine djelovanja stipendiralo je 6.140 djece u vrijednosti oko dva i pol miliona eura, a od novca je važnija njihova želja da pomažu djeci da se redovno i kvalitetno obrazuju.