SARAJEVO

Iduću godinu učenici iz Dobroševića započet će u novim školskim prostorijama

Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom

Fena

15.6.2016

Učenici i nastavno osoblje osnovne škole u Dobroševićima od naredne školske godine dobit će i nove školske prostorije, čime će biti riješen dugogodišnji problem nedostatka prostora za odvijanje nastavnog procesa.

Izgradnjom novog objekta uz postojeću školu učenici će dobiti osam novih učionica i osam kabineta, te višenamjenski prostor s centralnim holom, namijenjen za manifestacije, a koji će se kliznim vratima moći dijeliti u dvije prostorije.

Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i do sada su završeni svi grubi građevinski radovi, postavljena keramika i sanitarije, a urađene su elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, kao i grijanje.

Također, postavljena je unutrašnja i vanjska stolarija i urađena fasada na objektu, a radovi biti završeni prije početka iduće školske godine tako da će učenici, novu školsku godinu započeti u novim prostorijama.

Novi školski objekt danas su obišli predstavnici Općine Novi Grad zajedno s predstavnicima izvođača radova, firme ITC. Tokom obilaska rečeno je da će u narednim danima uslijediti vanjsko uređenje prostora oko objekta, kao i spajanje kotlovnice na sistem grijanja u novom objektu.

Škola u Dobroševićima radi u vrlo teškim uvjetima, zbog nedostatka prostora. Nastava se odvija u tri smjene i u veoma neuvjetnim prostorijama. Nakon izgradnje novog objekta uz postojeću školu, taj problem će biti riješen.

U dosadašnje radove utrošeno je 1.400.000 KM, a objekt će koštati 2.015.000 KM. Od toga je 800.000 KM osiguralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a ostatak sredstava Općina Novi Grad zajedno s donatorom, kuvajtskom firmom ARDH Aljazera.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Novi Grad osigurali su još 150.000 KM za nabavku školske opreme. Obzirom da škola nema fiskulturnu salu, u narednom periodu planirana je izgradnja igrališta i fiskulturne sale, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.