VIJESTI

JANJA Roditelji učenika pripremaju kolektivnu i pojedinačne tužbe zbog "bošnjačkog jezika"

Poduzeli konkretne korake

E. M.

15.6.2016

Roditelji bošnjačkih učenika Osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji jučer su poduzeli konkretne korake kada je u pitanju naziv jezika koji njihova djeca uče. Oni su prethodno u ponedjeljak, 13. juna, u Domu kulture u Janji održali sastanak na kojem su se dogovorili kako dalje postupati.

Oni su upravi škole počeli podnositi zahtjeve da njihovoj djeci, umjesto naziva "jezik bošnjačkog naroda", bude upisan bosanski jezik. Roditelji smatraju da je to njihovo ustavno pravo, a protiv onih koji to pravo prekrše pripremaju kolektivnu i, oni koji to mogu, pojedinačne tužbe. 

Osnovnu školu u Janji pohađa 540 bošnjačke djece, a od 2003. godine ovdje se izučava tzv. nacionalna grupa predmeta, tačnije nastava iz predmeta Priroda i društvo, Historija, Geografija i Bosanski jezik izučava se po planu i programu Tuzlanskog kantona. Nova uredba Ministarstva prosvjete i kulture RS više ne dozvoljava naziv bosanski jezik.

Kako ne bi propustili upise u srednje škole, roditelji su se dogovorili da preuzmu svjedočanstva za svoju djecu o završetku devetog razreda, gdje je već upisano „jezik bošnjačkog naroda“, ali je ostao srpski jezik iako, analogno, u ustavu RS piše "jezik srpskog naroda". Za sve ostale razrede svjedočanstva i učeničke knjižice neće preuzimati, potvrdio je za „Dnevni avaz“ Samir Baćevac, vjeroučitelj u OŠ "Meša Selimović" i vijećnik u Vijeću naroda manjeg bh. entiteta.

Nadoknada izostanka za Bajram?

Kako je ranije ustanovljeno, školski raspust počinje u četvrtak, 16. juna, a roditelji bošnjačkih učenika neće slati djecu u školu u četvrtak i petak iako je uprava škole tražila da se u tim danima nadoknade školski sati koji, navodno, nedostaju zbog obilježavanja Bajrama?!