VIJESTI

LAGUMDŽIJA O AFERI "MUHLBAUER": Saslušan sam, ali prije četiri mjeseca

Bivši ministar vanjskih poslova BiH za "Avaz"

Autor:M. Aš.

15.6.2016

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, rekao je jučer za naš list da je tačno da je saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu "Muhlbauer", ali još prije četiri mjeseca, i to u svojstvu svjedoka.

Pojedini mediji objavili su jučer informaciju o saslušanju bivših ministara u Vijeću ministara BiH Nikole Špirića i Sredoje Novića, a tiče se istrage u vezi s osumnjičenim Sinišom Macanom, bivšim direktorom IDDEEA-e, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća "Muhlbauer" za učešće u izradi ličnih dokumenata za građane BiH.

No, Lagumdžija kaže da s ovom pričom nema ništa i da je tužioce zanimalo samo kako je vođena procedura izbora ponuđača u Vijeću ministara BiH.

- Tužioce je zanimala samo procedura, a ne da li je ova odluka bila zakonita ili ne. No, s tim ja nemam ništa - rekao nam je Lagumdžija.

I Miljkan Pucar, advokat osumnjičenog Macana, potvrdio je za "Avaz" saslušanje ministara, ali još tokom istrage, a ne nakon hapšenja njegovog branjenika.

- Meni je samo poznato da su saslušani Lagumdžija i Nović, vidio sam njihove izjave. Oni su potvrdili da je odluka o izboru ponuđača donesena uz saglasnost državne vlade - rekao je Pucar.