GLOBUS

GENIJALNI LOPOVI Novcem iz društvene igre plaćali dijamante i skupocjeni nakit

Osuđeni na 22 godine zatvora zbog prevare

Srna

14.6.2016

Srbijansko-italijanska banda iz engleskog Notingema osuđena je na 22 godine zatvora zbog prevare novcem iz monopola "teške" više miliona evra.

Banda prevaranata, koju čine četvoro Srbijanaca i jedan Italijan, koristila je novac iz društvene igre kako bi plaćala dijamante i skupocjen nakit, a najveći "ulov" bio je nevjerovatan - 6,1 milion funti!

Vođa operacije bio je Italijan Akamo, koji se predstavljao kao "stručnjak za nakit" i dogovarao primopredaje sa juvelirima, a saučesnici su mu bili Srbijanci.

"Prevara je zahtijevala da ostvarite odnos povjerenja sa žrtvama. Radili ste kao prava kriminalna grupa, uvijek ste koristili izvidnicu i brižljivo ste planirali svoja nedjela.

Bila je potrebna posebna ingenioznost i trud da se izvedu ovakve stvari", rekao je sudija Lambert tokom obrazloženja presude.

Akamo je osuđen na šest godina zatvora, Dušica Nikolić na dvije i po godine zatvora, Džulijano Nikolić na četiri godine i četiri mjeseca, a Bruno na 22 mjeseca.

Dragoslav Đorđević, za kojeg se navodi da je rođen u Srbiji i da ima mjesto prebivališta u Notingemu, osuđen je na sedam godina i četiri mjeseca zatvora, jer je priznao i krađu nakita vrijednog 250.000 funti.

Kako navode britanski mediji, Bruno i Đulijano su Đorđevićevi sinovi.

Na suđenju je detaljno opisan proces njihove prevare i opisano je kako su varali iskusne trgovce brzim zamjenama svežnjeva, tako što su u "sendvič" pravih novčanica stavljali lažne ili tako što su prekrivali riječ "MONOPOL" na novcu trakama za svežnjeve.

Lažni novac nije otkrivan ni prilikom brojanja u mašinama, a prevaranti su čak napravili i poseban sto u kome su postojale tajne pregrade u kojima su čuvali svežnjeve lažnog novca kako bi mogli da nezapaženo zamjene pravi.

Primopredaje su ugovarane na otmenim mjestima i skupim hotelima, a Džon Kaleidža, poznati juvelir, koga su prevarili za 6,1 milion funti, tokom svjedočenja je rekao da mu je jedan kontakt rekao kako ima "investitora koji je spreman da 'pljune' pet miliona eura samo na dijamante".

Sa prodavcem su bili i tjelohranitelji, a nakon što su prave novčanice prošle kroz mašinu za brojanje, prevaranti su uspjeli da zamijene novac i "kupe" nakit i dijamante svežnjevima dječijih novčanica od po 500 "monopolskih" eura, navodi "Gardijan".

"Možete zamisliti užas koji je žrtva osjetila kada je provjeravala novac. Odmah je postalo jasno da iznos nije isti. Kriminalci su brzo nestali sa dijamantima i svojim novcem", rekao je u završnoj riječi tužilac Dejvid Hjuz.

Grupa je uhapšena kraljem 2014. godine u stanu u Notingemu. Kod njih je pronađen dio nakita zakopan u saksiji sa cvijećem, zatim 150.000 funti u različitim valutama i mnogo lažnog novca.

Prevaranti su lažni novac držali u svežnjevima između pravih novčanica, a uspjeli su da prevare i prodavca nakita čiji su klijenti poznate ličnosti, među njima i oskarovac Kolin Firt.

Među prevarenima su, posredno, bili i pojedini pripadnici kraljevske porodice, prenose britanski mediji.