SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Uskoro obnova centralnog trga i mosta kod Gimnazije

Načelnik Admir Hadžiemrić za "Avaz" o općinskim projektima

K. KAVAZOVIĆ

14.6.2016

Na području općine Travnik pri kraju je nekoliko manjih infrastrukturnih projekata poput izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže te postavljanja nove rasvjete. Oni se realiziraju iz budžetskih sredstava namijenjenih za kapitalne investicije u iznosu od 1,3 miliona KM. 

Kako je u razgovoru za "Avaz" pojasnio načelnik Admir Hadžiemrić (SDA), u toku je i obnova nekoliko putnih pravaca. 

Obnova puteva 

- Radovi su u ulici Paša mahala i u dijelu Bijelog Bučja i Pulca, a u pripremi je i obnova puta u dijelu Turbeta te nastavak rekonstrukcije ulice u Karauli. Zahvaljujući sredstvima Federalnog fonda za povratak i Kantona, obnovljen je put Turbe - Karaula u dijelu poslovne zone - ističe Hadžiemrić.

U završnoj fazi je i obnova mosta u Obišenjaku, koji je bio u potpunosti srušen. 

- U pripremi je izgradnja mosta na Vrelu, a od sredstava kantonalne i općinske CZ obnovit ćemo most kod Gimnazije i Konaka. On je oštećen te će biti zamijenjen novim s dvije kolovozne trake i dva trotoara. Izabran je i izvođač radova, a to su „Doboj putevi", koji su gradili i most na Piroti - najavljuje Hadžiemrić.

Travničani vrlo brzo mogu očekivati i obnovu centralnog gradskog trga, a posao bi trebao pripasti firmi "Građevinar". 

Rekonstrukcija javne rasvjete u gradu radi se iz namjenskih sredstava. 

- Efekti su vidljivi, svjetlo je veoma kvalitetno, a potrošnja relativno mala. Imat ćemo i kvalitet i uštede postavljanjem LED rasvjete. To se najbolje vidi na magistralnom putu M-5 koji prolazi kroz grad - kaže Hadžiemrić.

admir5

Hadžiemrić: Osposobiti dvoranu 

Veliki prostor

Nakon što bude završeno osposobljavanje dijela Privredno-sportsko-kulturnog centra „Pirota", vatrogasci će imati mnogo bolje uvjete za rad. 

- To nam je otvorilo mogućnost da uradimo nešto i u samoj dvorani i da je osposobimo za organizaciju sajmova i sličnih događaja. To je veliki prostor i šteta je da ga ne koristimo, a nemamo sredstva za kompletan završetak radova - dodao je Hadžiemrić.

U pripremi idejno rješenje za uređenje ''Plave vode''

Završen je javni poziv za idejno rješenje budućeg uređenja turističke zone ''Plava voda'' u Travniku. Ovaj projekt bit će finansiran kreditnim sredstvima iz kojih se finansira i cijeli projekt Regionalnog vodovoda, a samo za ovu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 4 miliona KM.

- Otkupili smo sva tri idejna rješenja, od kojih ćemo napraviti kombinaciju. Na Općinskom vijeću očekujemo prezentaciju. Nakon izrade, projekt ćemo predati preduzeću "Regionalni vodovod Plava voda", koje će implementirati ono što izabere Vijeće - kazao je Hadžiemrić.