VIJESTI

MURATOVIĆ: Učenici iz RS moći će se upisati u srednje škole u TK

Ministar nauke, kulture i sporta TK za "Avaz"

A. HADŽIĆ

14.6.2016

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odlučilo je da će svim učenicima iz RS u čijim je svjedočanstvima, umjesto ocjene iz bosanskog jezika, upisana ocjena iz „jezika bošnjačkog naroda“, biti omogućen upis u srednje škole na području TK.

Kako nam je kazao ministar Zlatan Muratović, Ministarstvo na čijem je čelu već je dobilo nekoliko upita vezanih uz upis učenika s područja RS kojima u dokumentaciji piše da su učili „jezik bošnjačkog naroda“.

Saznajemo da će roditelji bošnjačke djece u RS kojima su škole, mimo njihove volje,  promijenile ime maternjeg jezika, podnijeti prigovore školama te tražiti da se o ovoj odluci očituju direktori i nastavnici koji su im bosanski jezik preimenovali u „jezik bošnjačkog naroda“. 

- To je zakonski put, kako bismo krenuli u sudsku proceduru zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH. Škole i nastavnici koji su ovo uradili, budite sigurni, bit će tuženi od roditelja djece kojoj je oteto pravo na naziv maternjeg jezika. Jeste ovo teška borba s bezakonjem, ali mi nemamo drugog puta da se izborimo za svoja prava - kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.