Ministar nauke, kulture i sporta TK za "Avaz"

MURATOVIĆ: Učenici iz RS moći će se upisati u srednje škole u TK

Objavljeno: 14. 06. 2016 - 16:23 Novosti A A A Times Arial
MURATOVIĆ: Učenici iz RS moći će se upisati u srednje škole u TK
Muratović: Više upita (Foto: Arhiva)

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odlučilo je da će svim učenicima iz RS u čijim je svjedočanstvima, umjesto ocjene iz bosanskog jezika, upisana ocjena iz „jezika bošnjačkog naroda“, biti omogućen upis u srednje škole na području TK.

Kako nam je kazao ministar Zlatan Muratović, Ministarstvo na čijem je čelu već je dobilo nekoliko upita vezanih uz upis učenika s područja RS kojima u dokumentaciji piše da su učili „jezik bošnjačkog naroda“.

Saznajemo da će roditelji bošnjačke djece u RS kojima su škole, mimo njihove volje,  promijenile ime maternjeg jezika, podnijeti prigovore školama te tražiti da se o ovoj odluci očituju direktori i nastavnici koji su im bosanski jezik preimenovali u „jezik bošnjačkog naroda“. 

- To je zakonski put, kako bismo krenuli u sudsku proceduru zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH. Škole i nastavnici koji su ovo uradili, budite sigurni, bit će tuženi od roditelja djece kojoj je oteto pravo na naziv maternjeg jezika. Jeste ovo teška borba s bezakonjem, ali mi nemamo drugog puta da se izborimo za svoja prava - kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS. 

 Autor: A. HADŽIĆ
Preporučujemo vam