Očekuje se više od 3.500 srednjoškolaca u 2016./2017. godini

Ove sedmice počinje upis u srednje škole SBK-a

Objavljeno: 13. 06. 2016 - 11:30 Novosti A A A Times Arial
Ove sedmice počinje upis u srednje škole SBK-a
Zgrada Vlade SBK-a (Foto: Arhiva)

Više od 3.500 učenika trebalo bi biti upisano u prvi razred srednje škole u školskoj 2016./2017. na području Srednjobosanskog kantona.

Na osnovu konkursa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, u 13 škola, u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku, očekuje se da će biti upisano 1.975 učenika, u ukupno 79 odjeljenja.

U 12 škola, koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, očekuje se upis 1.593 učenika, u 67 odjeljenja.

Prijave učenika primat će se u školama 15. i 16. juna, a objava rezultata bit će 20. juna.

Drugi upisni rok je 27. i 28. juna, a treći, za nepopunjena mjesta, 26. augusta.

Prema ovom konkursu, Opća gimnazija Bugojno će u pet odjeljenja upisati 125 učenika.

U Srednju tehničku školu trebalo bi biti upisano 175 učenika, kojima su na raspolaganju zanimanja: mašinski tehničar-konstruktor na računaru, elektrotehničar energetike obnovljivih izvora i elektronike, elektrotehničar računarske tehnike i automatike, ekonomski tehničar i građevinski tehničar. 

Učenici koji su zainteresirani za upis u Srednju stručnu škola mogu se opredijeliti za zanimanja: automehaničar, autolimar, bravar, zavarivač, instalater centralnog grijanja, elektroinstalater, elektromehaničar, vozač motornih vozila, prodavač i tehničar drumskog saobraćaja. 

Ova srednja škola u Bugojnu planira prijem 200 učenika. 

Uz prijavu, učenici prilikom upisa trebaju priložiti Izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, uvjerenje o uspjehu u 5., 6. i 7. razredu osnovne škole, te druga validna dokumenta za utvrđivanje broja bodova po određenim kriterijima.Autor: Fena
Preporučujemo vam