ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

RAMAZANSKA SIJELA Uz druženje u Staroj čaršiji Zeničani iščekuju sehur

Jedinstven prizor u ugostiteljskim objektima u centru grada

D. PAŠALIĆ

12.6.2016

Vjernicima u Zenici, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, ramazan donosi i prijateljska druženja, koja, nakon iftara i teravih-namaza, predstavljaju fascinantan prizor. Nakon što završe s iftarom, Zeničani se poput rijeke razliju glavnim gradskim šetalištem, nastojeći da pronađu slobodan sto u brojnim ugostiteljskim objektima duž Stare čaršije.

Traže mjesto

Tada počinju druženja sa prijateljima, gdje uživaju do teravih-namaza, a “ramazanska sijela” počinju nakon klanjanja teravije.

Iako, kako kaže, ne zna u čemu leži čar, Semir Spahić s nestrpljenjem čeka druženje sa prijateljima nakon iftara u starom dijelu grada.

- Ne znam je li to ljudsko raspoloženje, osmijesi na licima koja ispune čarsiju do posljednjeg mjesta sve do jutarnjih sati ili, pak, nešto drugo. Šta god bilo, zbliži ovu čaršiju. Čovjek jedva dočeka da poslije iftara sjedne i popije kahvu znajući da je dobrodošao – kaže nam Spahić.

Koliko god iščekuju da se u akšam sa munara oglasi ezan, koji označava vrijeme iftara, toliko se željno čeka i ovo druženje. U prepunoj Staroj čaršiji, gdje se tražilo slobodno mjesto, zatekli smo i Amelu Mujić.

Jačanje vjere

- Svake godine sjedimo poslije teravije, jer je ovo zaista super. Družim se sa prijateljima sve do sehura, razgovaramo i uživamo u ramazanskim čarima – ističe Mujić.

Na jedinstven prizor u zeničkim ugostiteljskim objektima teško je ostati ravnodušan. Skoro je nemoguće nakon teravije odmah otići kući, a ne svratiti na kafu, bozu, kolač... gdje stari, ali i mladi, čekaju sehur da ponovo zaposte i očiste srca od svjetovnih aktivnosti i loših utjecaja, jačajući svoju vjeru.

Produženo radno vrijeme

Podsjetimo, zbog ovog rituala, koji je postao sastavni dio ramazana, i ove godine je donesena odluka o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata kako bi se tradicija druženja nastavila.

Tako radno vrijeme ugostiteljskih objekata obuhvaćenih Odlukom o javnom redu i miru može trajati do 2 sata uz poštivanje odredbe Odluke o javnom redu i miru, kao i drugih propisa iz oblasti javnog reda i mira te radnog prava.