ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Mještani Drivuše obradovani za ovaj ramazan

Teraviju klanjaju u novoj džamiji

D. PAŠALIĆ

12.6.2016

Mještani Drivuše kod Zenice od ovog ramazana teravih-namaz klanjaju u novosagrađenoj džamiji zahvaljujući donatoru iz Saudijske Arabije koji je izdvojio 200.000 KM za njenu izgradnju.

Kako su nam ispričali mještani, ovo naselje ima 170 domaćinstava, a proteklih godina teravih-namaz klanjali su u mjesnom domu.

Sitni radovi

Gradnja džamije počela je u martu prošle godine, a osim prostora za klanjanje, izgrađeni su učionica, gasulhana, abdesthana i kotlovnica u suterenu.

sabahudin-hajric5

Hajrić: Savremeni objekat

Prema riječima Sabahudina Hajrića, predsjednika Građevinskog odbora za izgradnju džamije, preostali su još sitni radovi, uglavnom vanjski, ali bitno je da imaju gdje klanjati.

- Zahvaljujući sredstvima donatora, uspjeli smo izgraditi savremen vjerski objekt, koji je fascinirao sve džematlije - rekao je Hajrić.

Mještani koje smo zatekli ispred džamije uoči teravije nisu krili zadovoljstvo zbog toga što konačno imaju adekvatno mjesto za namaz.

mediha-hakanovic5

 Mediha Hakanović: Sretni smo

Mediha Hakanović ističe da je ovo poseban ramazan za nju, budući da su ranije klanjali u sobičku. 

- Nova džamija nas je usrećila u pravom smislu te riječi. Ljepši ramazan nismo dočekali - kazala je Hakanović.

Ponosni na objekt 

Ni Faik Hakanović ne krije oduševljenje što je ovaj ramazan potpuno drugačiji od ostalih, ali ni što će tu moći klanjati bajram-namaz.

faik-hakanovic5

Faik Hakanović: Adekvatno mjesto

- Ranije smo klanjali u tijesnom prostoru i vlazi. Sada imamo adekvatno mjesto, svi smo se potrudili da ovo napravimo i ponosimo se objektom - dodao je Hakanović.

 

17-godišnji imam

Posebno je fascinantno da u ovoj džamiji imami 17-godišnji Kasim Čelenka, student medrese, koji je ponosan što naselje u kojem je odrastao i živi konačno ima džamiju.

kasim-5

Čelenka: Odrastao u naselju

- Godinama nismo imali džamiju niti nekog organizacijskog dijela gdje će se obavljati namaz. Nakon toliko vremena ova naša džamija izrasla je u pravu ljepoticu - rekao nam je Čelenka.