BIH

Studenti iz BiH na OESS-ovom sastanku razgovarali o sigurnosnoj politici

Dvodnevni sastanak za preko 20 studenata

Fena

12.6.2016

Misija OESS-a u BiH organizirala je dvodnevni sastanak za preko 20 studenata odsjeka za sigurnosne i mirovne studije univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci tokom kojeg je bilo riječi o trenutnim sigurnosnim izazovima i o načinima promocije sudjelovanja mladih u izradi sveobuhvatne sigurnosne politike u BiH

Studenti koji su sudjelovani na sastanku su polaznici prošlogodišnje Ljetne škole "Mladi i sigurnost", priopćeno je iz Ureda za informiranje Misije OESS-a u BiH.

- Ovaj sastanak je izvanredna prilika za mlade koji će se u budućnosti profesionalno baviti pitanjima sigurnosti da prošire svoja znanja i sposobnosti. On pruža platformu za njihovo aktivno sudjelovanje u izradi i provedbi sigurnosne politike -  kazao je šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore.

- Nakon što sam imala priliku da se sretnem s kolegama iz Mostara i Banja Luke, zaključila sam da svi imamo isto mišljenje. Svi smo željni promjene i kreiranja bolje budućnosti. Sigurna sam kako će praktična znanja stečena u Ljetnoj školi povećati naše šanse pri zapošljavanju - kazala je studentica  Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Jovana Bilinac.

U priopćenju se navodi kako je osnovni cilj OESS-ove Ljetne škole "Mladi i sigurnost" promocija razvoja demokratskih institucija kroz obrazovanje i edukaciju mladih stručnjaka iz oblasti sigurnosti. Škola im pruža forum za diskusiju o širokom spektru pitanja iz oblasti sigurnosti i politike, i povećava njihovo sudjelovanje kako u političkom životu, tako i u procesima donošenja odluka.