BIH

SCHROTTER ZA AVAZ: BiH se kreće prema Evropi!

Intervju sa komandantom snaga EUFOR-a u BiH

R.HAJDAREVIĆ

12.6.2016

Generalmajor Fridrih Šreter (Friedrich Schrotter) zvanično je stupio na dužnost komandanta EUFOR-a u BiH 24. marta i odmah krenuo na posao. U kratko vrijeme dosadašnjeg mandata, zabilježene su njegove brojne aktivnosti i niz posjeta državnim i vojnim institucijama u našoj zemlji. 

Razgovarao: Ramiz Hajdarević

U intervjuu za „Dnevni avaz“, prvom za neki od bh. medija, Šreter je govorio o sigurnosnoj situaciji u BiH, saradnji s Oružanim snagama (OS) BiH te putu naše zemlje ka pridruživanju NATO-u. 

Kakvi su Vaši utisci o Bosni i Hercegovini nakon preuzimanja dužnosti i koliko se zemlja promijenila u odnosu na Vaš prvi boravak 2007. godine?

- Primjećujem da je ostvaren značajan napredak. Zbog toga sam siguran da se BiH kreće prema Evropi i prema evropskim standardima. Kako čujem, mladi ljudi žele da putuju, studiraju u drugim zemljama i steknu nova iskustva. Ako je to ideja koja koju nudimo mladima, onda je vrijedi podržati, kao i svaki napredak u razvoju ka Evropskoj uniji. 

Stabilna situacija

Kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju u BiH?

- Nakon sastanaka s predstavnicima agencija za provođenje zakona u BiH, uključujući i predstavnike Oružanih snaga BiH, imam utisak da je sigurnosna situacija u zemlji prilično stabilna te da se agencije, od lokalnih policijskih snaga do državnih policijskih agencija, uspješno nose s izazovima. Spomenut ću nekoliko primjera: otvorenje džamije Ferhadije i demonstracije u Banjoj Luci te protesti u Sarajevu. Policija je tada dobro odradila svoj posao.

Šta će biti prioritetni zadaci EUFOR-a u BiH za vrijeme Vašeg mandata?

- Osim podrške održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, tu su aktivnosti na deminiranju, a još jedan od naših ključnih zadataka jeste rad na osposobljavanju i obuci koje provodimo za OSBiH, i u određenoj mjeri za agencije za provođenje zakona u BiH. Tu je riječ o usvajanju međunarodnih standarda i daljnjem razvoju OSBiH, naročito kako bi im se pomoglo da budu što osposobljenije za učešće u operacijama podrške miru u inozemstvu. 

Saradnja EUFOR-a i OSBiH do sada je ocijenjena kao veoma uspješna. Šta se, prema Vašem mišljenju, može uraditi da ona bude još bolja i efektnija?

- Osposobljavanje i obuka je način da nastavimo uspješnu saradnju i ključna stvar za dostizanje određenih standarda. Prije svega, to podrazumijeva da se osigura sistem za upravljanje personalom. Kada vojnik stupi u OSBiH, on u službi daje i srce i dušu, jer služi svojoj zemlji. Potrebno je pobrinuti se za te ljude na odgovarajući način. Također, ako se vojnik povrijedi ili izgubi život na dužnosti, treba se pobrinuti za njegovu porodicu. To će zahtijevati sistemski pristup, jer da bi se situacija u tom smislu poboljšala, potrebno je intervenirati na zakonskim osnovama koje reguliraju status vojnika. 

Ubrzati procese

Kako što kvalitetnije riješiti i ubrzati proces uništavanja zaostalog naoružanja? 

- Oružje zaostalo nakon rata prikupljeno je 1998. ili 1999. godine i sjećam se da se tada govorilo o brojci od dva miliona komada. Nakon toga provođene su operacije u okviru kojih je godinama oružje prikupljano i uništavano. Danas se radi o nekih 25.000 komada u skladištima. Hoće li preostali viškovi biti uništavani ili ići u prodaju, politička je odluka koja će se donijeti u BiH. Uništavanje viškova municije je proces koji se nastavlja, ali tu postoji nekoliko zakonskih rješenja koja su potrebna da bi se proces priveo kraju, a na tom planu trenutno stvari ne napreduju, što utječe na volju i spremnost donatora. 

Šta su najveći izazovi BiH na putu ka integraciji u NATO i jesu li naše strukture spremne za ovaj korak?

- Aktivnosti na osposobljavanju i obuci koje EUFOR provodi za OSBiH usklađene su s Partnerskim ciljevima OSBiH za NATO i sve to se veže na Proces kandidiranja operativnih sposobnosti. Kada se radi o OSBiH, oni ulažu veoma mnogo napora i rade na tome, ali ako ne bude poboljšanja u smislu upravljanja personalom i nabavke neophodne opreme, onda će njihov napredak u tom smislu uvijek biti, u određenoj mjeri, ograničen. 

Kraj posla za EUFOR

EUFOR u BiH – do kada će to biti potreba?

- Svaka zemlja na putu ka članstvu u EU prolazi kroz period kandidatskog statusa tokom kojeg se vrši prilagođavanje zakonodavstva i sistema članstvu u EU. Kada se većina tog posla uradi, ostaje period od godinu ili dvije tokom kojeg se vrši konačno prilagođavanje zakona i drugih akata, kada se ta zemlju već tretira kao članicu EU. Kada BiH dostigne tu fazu napretka, prisustvo EUFOR-a više neće biti potrebno. Ovaj princip važi i za prisustvo NATO-a u odnosu na članstvo. 

Oprema je glavni stub

- Oružane snage BiH uradile su veoma mnogo posla tokom požara ili poplava u BiH, a nedavno su njihovi pripadnici učestvovali u spašavanju povrijeđenog planinara na Bjelašnici. Sve su to zadaci koji zahtijevaju odgovarajuću opremu, tako da ja mislim da je potrebno hitno osigurati opremu za izvršavanje naročito tih ključnih zadataka OSBiH. Bez opreme, ne može se vršiti ni obuka za izvršavanje takvih tehnički zahtjevnih zadataka.