NOGOMET

EVROPSKO PRVENSTVO Rusi šokirali Englesku u zadnjim sekundama i oteli im pobjedu!

Susret 1. kola grupe B

N. KUSTURA

11.6.2016

Fudbaleri Rusije šokantno su u 92. minutu uspjeli da izvuku bod protiv Engleske. Najzaslužniji za to je Berezutski, koji je poslije prekida donio izjednačenje, nakon što se sjajno snašao u kaznenom prostoru poslije prekida.

Prethodno su Englezi poveli golom Diera u 73. minutu iz slobodnog udarca. Djelovalo je da će Englezi doći do sva tri boda, ali je u sudijskoj nadoknadi uslijedio pravi šok.

Na "Avazovom" portalu mogli ste pratiti uživo tekstualni prenos utakmice između Engleske i Rusije.

________________________________________________________________________________

90' minut Kraj utakmice. Englezi i Rusi će podijeliti bodove nakon što je meč završen rezultatom 1:1.

90' minut GOOOOL! Berezutski je zabio glavom iz teške pozicije. Skočio je visoko i pucao snažno uz lijevu stativu. Odličan udarac glavom. Sada je 1:1.

87' minut Još dvije izmjene. Kod Engleza će ući Milner, a izaći Sterling, a kod Rusa ulazi Mamaev, a izlazi Fedor Smolov.

80' minut U posljednje tri minute izvršene su i tri izmjene. Kod Engleza izašao je Rooney, a ušao Wilshere, dok su kod Rusa sada u igri Glushakov i Shirokov umjesto Golovina i Neustadtera.

74' minut GOOOOOL! Dier je savršeno izveo slobodnjak s ivice šesnaesterca. Zavrnuo je loptu tačno ispod prečke. Sjajan šut. Engleska vodi sa 1:0.

73' minut Rizzoli je pokazao žuti karton za grubi faul koji je napravio Schennikov. Engleska će dobiti slobodan udarac na obećavajućoj poziciji.

72' minut Rooney je skoro zabio nakon odličnog šuta iz prve malo izvan šesnaesterca. Lopta je išla nisko po sredini gola, ali ju je golman odbio u okvir gola.

63' minut Prva velika šansa za Rusiju, ali i generalno prva šansa u drugom poluvremenu. Smolov je pucao nakon što je primio dobar pas. Šut s ivice šesnaesterca je prošao pokraj desne stative.

screenshot-46

62' minut Fudbaler Engleske Cahill zaradio je prvi žuti karton na večerašnjoj utakmici.

56' minut Englezi dominiraju, ali bez konkretnog učinka. 

46' minut Počelo je drugo poluvrijeme. Nadamo se da ćemo vidjeti i neki gol.

Prvih 45 minuta obilovalo je dinamičnom igrom iako nismo vidjeli ni jednu stopostotnu priliku. Ipak, Englezi su kreirali tri šanse, dok su se Rusi žestoko branili cijelim tokom susreta.

45' minut Završeno je prvo poluvrijeme. Mreže su mirovale.

38' minut Ponovo je splasnuo ritam utakmice. Više smo očekivali od Engleza i Rusa.

screenshot-45

28' minut Kane postiže gol za Englesku, ali je bio u ofsjadu. 

22' minut Velika šansa za Engleze. Lallana je pucao malo pored lijeve stative nakon što mu sjajno loptu u šesnaestercu dodao Walker.

17' minut Nakon uvodnog pritiska Engleza, Rusi su se oslobodili pritiska. 

7' minut Šansa na otvaranju utakmice za Englesku. Lallana je primio tačan pas i u situaciji jedan na jedan s golmanom odlučio pucati ispod prečke. Akinfeev se bacio kao mačka i odbranio mu šut.

1' minut Počela je utakmica između Engleske i Rusije.

____________________________________________

20:55 Nicola Rizzoli će večeras suditi utakmicu.

20:30 Poznati su i sastavi za večerašnji duel. Za Englesku će nastupati Hart, Walker, Rose, Cahill, Smalling, Sterling, Lallana, Kane, Rooney, Dier i Alli.

sastavi2

Za Rusiju će igrati Akinfeev, Smolnikov, Ignashevich, Neustadter, Kokorin, Smolov, Golovin, V. Berezutski, Shatov, Schennikov i Dzyuba. 

20:20 Selektor Rusije Leonid Sluckij sa 45 godina najmlađi je selektor na prvenstvu, a imao je mnogo problema oko sastavljanja liste putnika zbog povreda.

screenshot-37

U fokus treba staviti dva veznjaka Džagoeva i Denisova, koji su imali ključan doprinos u kvalifikacijama i njih zaista nije lako nadomjestiti, a i inače Rusi nemaju igrača za kojeg bi se moglo reći da donosi prevagu svojim individualnim rješenjima. Možda su to neki poput Dzjube (29 golova u sezoni za Zenit), Kokorina, Širokova ili Šatova, koji itekako mogu bljesnuti, ali brzina im nije posebna odlika.

20:10 Rusija je među najstarijim i najsporijim sastavima EURA te bi mogla imati značajnih problema ako Englezi nametnu jak ritam igre i naprave pritisak na protivničkoj polovici.

screenshot-40

- Imamo samo četiri igrača, koji su igrali na Evropskom prvenstvu 2012. i mnogi će reći da neiskustvo u broju godina i nastupa ne može biti prednost, ali planiramo to suzbiti s energijom i entuzijazmom mladih igrača, koji sigurno imaju kvalitetu i ogromnu želju dokazati se na ovom takmičenju - pojašnjava engleski selektor Roy Hodgson, a njegova ekipa borit će se danas i protiv tradicije koja kaže da Engleska u osam dosadašnjih pokušaja nikada nije dobila uvodnu utakmicu na Evropskom prvenstvu, odnosno upisala je po četiri remija i poraza.

20:00 Uvertiru večerašnjem dvoboju Engleske i Rusije u Marseilleu u susretu 1. kola grupe B, ispisali su navijački huligani sukobima, koji su počeli još u petak rano ujutro, a sada su na redu fudbaleri od kojih se ipak očekuje viteška borba bez grubosti i nepotrebne oštrine. 

screenshot-39

Selekcija Engleska je jedina reprezentacija koja je kvalifikacije završila sa stopostotnim bodovnim učinkom, a u sedam prijateljskih mečeva nakon toga upisala je pet pobjeda i dva poraza od Španije i Holandije. Selektor Roy Hodgson tvrdi da njegova mlada ekipa (prosjek 25,8 i nikada Englezi nisu došli s mlađim sastavom na EP) i ipak ima mnogo više iskustva i zrelosti nego na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije dvije godine, a isto tako smatra da je Engleska jedna od najofanzivnijih, najmotoričnijih i najpoletnijih reprezentacija na završnom turniru.