VIJESTI

FAZLOVIĆ: Ramazan je prilika da se velikim koracima približimo jedni drugima

Muftija tuzlanski za "Dnevni avaz"

A. HADŽIĆ

11.6.2016

Početak ramazana uvijek puni džamije. Hvala dragom Bogu, u mnogim džematima dominiraju mladi, posebno u manjem bh. entitetu. Moram kazati da je impresivna slika susresti se s tim mladim, odgojenim, obrazovanim i pametnim ljudima, punim poštovanja i prema vjeri kojoj pripadaju, kaže na početku razgovora za “Dnevni avaz” muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.  

Osim standardnih 350 džemata, na području ovog muftijstva organizirano je još stotinjak džemata u kojima se klanja teravih-namaz i obavljaju druge vjerske aktivnosti.  

Doprinos sredini

- Pored imama koji svakodnevno obavljaju svoju misiju, u ramazanu smo angažirali veći broj studenata Fakulteta islamskih nauka i učenika Medrese. Svakodnevno smo u kontaktu s glavnim imamima u svim medžlisima, posebno s onima u manjem bh. entitetu. Tamo naše muftijstvo ima skoro 65 džemata, čemu smo svi posebno posvećeni, jer su upravo ti džemati mjesta koja okupljaju naše povratnike.

Njih će i ove godine obilaziti muderisi Behram-begove medrese. Jedan od vrlo zanimljivih programa u ovom ramazanu je i odlazak učenika naše medrese u sjedište svakog medžlisa u Republici Srpskoj sa posebnim programom, koji podrazumijeva iftare, predavanja i druženja sa mladim ljudima – govori ef. Fazlović.

Muftija opominje da ne smije nedostajati snage u brizi i pomoći svakom Bošnjaku koji se vratio u RS i da je ramazan posebna prilika da svi razmislimo kako je onima koji su se vratili na svoja ognjišta, koji tamo školuju svoju djecu, svjedoče o postojanju Bošnjaka u tim krajevima, a nemaju nikakve izvore prihoda.

- Posebno bih izdvojio Srebrenicu. Postoji fetva Islamske zajednice o Srebrenici. Tamo danas živi dosta mladih ljudi, izuzetno su vrijedni, doprinose svojoj sredini, svim ljudima. Mnogi od njih tamo imaju svoje porodice, djecu koja pohađaju školu... To je ono što nas obavezuje na svakodnevnu pažnju prema tim sredinama. Izdvojio bih i Bratunac, veći broj džemata u Zvorniku, zatim Janju i Bijeljinu i mnoge druge sredine. Sve su to mjesta gdje Bošnjaci, i pored svih tegoba s kojima se susreću, grade život. To su naše oaze koje pružaju nadu - ističe ef. Fazlović.

On napominje da “politika mora više činiti” da se održi bošnjačka supstanca u povratničkim mjestima. Navodi kako vrlo često ljude koje obilazi, zatekne zbunjene zbog “situacija i poteza” koji im se nameću.

Negatori genocida

- Bezbroj je razloga zašto u stalnom fokusu svih nas moraju biti Bošnjaci koji žive u RS. Oni su i dalje u svojim sredinama izloženi nekim anticivilizacijskim ponašanjima. Neprihvatljivo je da se u Srebrenici za najveće dužnosnike općine promoviraju ljudi koji negiraju genocid. Takve stvari nas upozoravaju da mi, koji živimo izvan Srebrenice, bilo na području BiH ili u inozemstvu, kada je u pitanju odnos prema tom gradu, moramo biti jedno biće – poručuje muftija Fazlović.

Poručujući da je ramazan put na kojem se velikim koracima uspijevamo približiti dragom Bogu, naš sagovornik podsjeća da je to, istovremeno, i put na kojem se  trebamo približiti jedni drugima, posebno mi u BiH.

- Moramo uložiti napor da dobro razumijemo jedni druge, da vidimo da su svi naši veliki ciljevi zajednički i da se za njih moramo zajednički boriti kako bismo postigli ono što je zadaća ove generacije Bošnjaka. Na našu korist, ali ne na štetu bilo koga drugog – poručio je muftija Fazlović.   

Moramo osluhnuti srca srebreničkih majki

- Necivilizacijski je, ali i tužno negiranje genocida u Srebrenici. Svi mi koji smo vezani za emanet Srebrenice, moramo gledati u zjenicu oka srebreničkih majki, moramo čuti njihov glas i osluhnuti njihovo srce. To je naš dug i naša obaveza. One više ne govore samo kroz svoju bol nego govore racionalnim, planetarnim glasom i niko ne bi smio ostati postrani da to ne čuje. Onako kako one osjećaju i žele kada je u pitanju prisustvo negatora genocida dženazi 11. jula, mi ćemo se toga i držati – kazao je muftija tuzlanski.

Reisova briga za Srebrenicu

- Briga reisu–l-uleme Huseina ef. Kavazovića za Srebrenicu je neizmjerna i nadam se da svi razumiju razloge te brige. Poručujem da ćemo svi mi, zajedno s reisom, istrajati i svakodnevno bdjeti nad Srebrenicom. To je naša i ljudska i Božija zadaća – poručuje ef. Fazlović.