VIJESTI

ISTRAŽUJEMO: BiH do kraja 2017. mora iskoristiti 166 miliona eura!

EU osigurala novac, zauzvrat traži strategije

A. DUČIĆ

11.6.2016

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo državni IPA program 2016. težak 50 miliona eura, u Delegaciji EU u BiH jučer su za "Avaz" potvrdili da bi naša država mogla koristiti i dodatne fondove, ali kada bi usvojila relevantne strategije za cijelu zemlju te osigurala provedbu sredstava.

- Na osnovu Indikativnog strateškog dokumenta za BiH koji je pripremljen u partnerstvu sa bh. vlastima za period do 2017. godine, za BiH je namijenjeno 165,8 miliona eura radi poticanja potrebnih sektorskih reformi - potvrdila je za "Avaz" Jamila Milović-Halilović, portparol specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark).

Stari novac

Osim ovoga, kako je naglasila, tokom 2016. bit će nastavljena provedba projekata u okviru IPA I programa, dok je već započela provedba IPA II programa teškog 76 miliona eura.

- Ovim će se sredstvima, između ostalog, podržati provedba strategija borbe protiv korupcije, lokalni ekonomski razvoj, ojačati konkurentnost malih i srednjih preduzeća i unaprijediti zaštita od poplava i upravljanje vodama - navela je Milović-Halilović.

milovic-halilovic

Milović-Halilović: Trebaju nam dokumenti  

Napomenula je i da je Evropska komisija usvojila programske dokumente za IPA 2015, što će za BiH otvoriti put za provedbu dodatna 37,2 miliona eura.

Ova sredstva, kaže, bit će namijenjena unapređivanju unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru, reformi sistema javne uprave i reformi statističkog sistema, zatim podršci sektoru pravosuđa, agencijama za provođenje zakona, olakšavanju učešća građana BiH u programima Evropske unije i saradnji na planu vladavine prava.

- EU je izrazila spremnost da poveća ova sredstva ako budu usvojene sveobuhvatne strategije za cijelu zemlju - poručila je Milović-Halilović.

Godišnje alokacije

Kako nam je pojašnjeno u Direkciji za evropske integracije (DEI), u dokumentu IPA II za BiH navedene su i indikativne godišnje alokacije pretpristupne pomoći. U 2016. BiH iz ovog programa može povući 42,7 miliona eura, a u 2017. godini 43,7 miliona eura.

- Sredstva iz godišnjih alokacija postaju operativna nakon potpisivanja finansijskog sporazuma BiH i Evropske komisije za svaku godišnju alokaciju. Ako bi izradila sveobuhvatne strategije za sektore poljoprivrede, transporta, energetike i okoliša, BiH bi do kraja aktuelnog budžetskog perioda EU, odnosno do 2020. godine, mogla računati na veće godišnje alokacije pretpristupne pomoći u navedenim sektorima - kazala nam je portparol DEI-ja Marina Kavaz-Siručić.

Gdje ide novac

Kada je riječ o usvojenom državnom programu IPA 2016, kako nam je pojašnjeno u Direkciji za evropske integracije, po 15 miliona eura ide na lokalne strategije razvoja te zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike, a ostalih 20 miliona eura na oblast javnih nabavki, podršku parlamentima, zatim Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od poplava.