BIH

BOŠNJACI NA TANKOM LEDU Ako se izgube na evropskom putu, nestat će i oni i njihova država BiH

Sumorna predviđanja britanskog analitičara

Autor:Fadil MANDAL

10.6.2016

Dvije analize, jedna sveobuhvatna i temeljita Timothyja Lessa, bivšeg šefa ureda britanske ambasade u Banjoj Luci, i druga kratka, ali ne manje precizna Stjepana Mesića, bivšeg hrvatskog predsjednika, poziv su na svojevrsnu uzbunu na zapadnom Balkanu.

Less je, inače, direktor konsultantske kuće "Nova Evropa", pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je koledža "Darvin", gdje radi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope. Prethodno je bio savjetnik britanskog premijera, analitičar...

Dodik u ćošku

Less u svojoj analizi objavljenoj 6. juna na portalu New Statesman, iscrtava crni scenario koji bi se u bliskoj budućnosti mogao odigrati u ovom dijelu jugoistoka Evrope.

Ukratko, iskusni britanski diplomata predviđa novi izbjeglički val koji bi sa Balkana mogao zapljusnuti Evropu, a tome će prethoditi raspad BiH, pripajanje dijelova njene teritorije Srbiji i Hrvatskoj, stvaranje Velike Albanije, komadanje Makedonije i Crne Gore...

Less smatra da će okidač biti otcjepljenje RS pod vođstvom Milorada Dodika, koji je satjeran u ćošak zbog brojnih korupcijskih afera i istraga bh. tužiteljstva, tako da i osobno ima motiv za bezglavi bijeg iz BiH. Britanski analitičar čak nije u dilemi da li će do takvog zastrašujućeg razvoja situacije doći. Pitanje je tek u kojem će trenutku separatisti procijeniti da je moć zapadnih zemalja na Balkanu dovoljno oslabila, a utjecaj Rusije dovoljno osnažen da može biti garant opstanka, prije svih, velike Srbije.

S druge strane, Stjepan Mesić u intervjuu za "Dnevni avaz" s pravom upozorava da odnosi u regiji nisu bili gori još od ratova devedesetih, posebno apostorfirajući potrebu hlađenja usijanih glava i povratka dijalogu bez uvjetovanja i odbacivanja argumenata sile kao načina rješavanja međusobnih odnosa zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

timothy-less

Timothy Less: Novi izbjeglički val bi sa Balkana mogao zapljusnuti Evropu

- BiH je okovana dejtonskim lancima, modelom koji je u vrijeme kada je realiziran, bio pozitivan utoliko što je zaustavio rat, ali koji nikada nije uspio stvoriti funkcionirajuću državu Bosnu i Hercegovinu. To je svakim danom sve očitije, a za BiH sve pogubnije. Govorio sam to i prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, govorim to i sada. Potreban je novi ustav, novi unutrašnji ustroj koji neće biti baziran na nacionalnom ključu, potrebno je da pripadnici sva tri konstitutivna naroda počnu osjećati BiH kao svoju domovinu i tako se ponašati. Potrebno je da BiH postane država ravnopravnih građana, bez obzira na bilo kakve razlike među njima. A sve je to moguće ako oni koji su kreirali Dejton shvate kako stvari stoje. Za sada to toliko potrebno shvaćanje realnosti u BiH kod ključnih aktera međunarodne zajednice još ne vidim - upozorava Mesić.

Uz sve rezerve prema Lessovoj analizi, jer nije isključeno da je za vrijeme dvogodišnjeg službovanja u Banjoj Luci i druženja sa tamošnjom političkom elitom, "zaražen" simpatijama prema srpskom separatizmu, oprez onih koji vode ovu zemlju, a posebno bošnjačkog političkog faktora koji personificiraju lideri SDA i SBB-a, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, ne bi smio izostati. Očito, na geopolitičkom horizontu naziru se preslagivanja u kojima je položaj BiH i Bošnjaka u njoj itekako ranjiv.

Ratni požar

Bosni i Bošnjacima više nego ikada potrebni su snažni prijatelji u Evropi i SAD. Evropski put u tom smislu nije više samo isprazna floskula, nego doslovce put spasa za državu BiH i njen najbrojniji narod.

Less dobro dešifrira opasnost. Što manje Evrope na Balkanu to više prostora za novi ratni požar. To je ono što BiH ne smije izgubiti iz vida – sveobuhvatne reforme i ubrzani koraci prema Evropskoj uniji ključni su za opstanak države BiH. 

U tom smislu Mesićeve riječi, kao izraz duboke zabrinutosti čovjeka koji je osvjedočeni prijatelj BiH i bošnjačkog naroda, treba prihvatiti kao svojevrstan poziv na unutarbosanski, ali i unutarbalkanski konsenzus o pitanjima eurointegracija i mira koji je preduvjet prosperiteta svake od zemalja zapadnog Balkana.